Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

18 mars 2014

mina böcker reas sällan

Ett namn skrivet i vatten : romantiken i John Keats poesi av Carl Lindgren vill jag bara ha, innan den försvinner ur handeln, som lyrikböckerna ofta gör, inga jätteupplagor. John Keats (1795-1821) dog ung och hade få ägodelar, inte mer än 150 böcker. Och då blir man ju lite nyfiken, vilka böcker ägde han?
Tusen år av ögonblick: Från den heliga Birgitta till den syndiga av Birgitta Holm belyser tusen års svensk litteraturhistoria, inte illa. Från Birgitta Birgersdotter på 1300-talet, Agneta Horn, Victoria Benedictsson, Elin Wägner och några till. Mrs Calloway har redan läst denna och berättat mer om Birgitta Holm.

4 kommentarer:

Metronyx sa...

Hannele är det något genusperspektiv på "Tusen år av ögonblick", eller helt enkelt mest kanon? Jag skulle vilja hitta några böcker om svensk litteraturhistoria som dels handlar om vad folk (ja läskunniga och rika från början men sen allmänheten)faktiskt läste under sin samtid och dessutom lyfter fram vad man har omvärderat och anser vara underskattad litteratur numer. Kan den här boken vara något åt det hållet?

Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, jo, Birgitta Holm har skrivit mycket om kvinnor, hon har skrivit flera böcker, finns säkert på biblioteket. Gunhild Kyle var första svenska professorn i kvinnohistoria och hon har varit redaktör för ett antal böcker om Kvinnornas historia. Alice Lyttkens slrev på 1970-talet de första faktaböckerna om den svenska kvinnans historia, kanske inte vetenskapligt, men omfattar flera hundra år i Sverige.

eller Kvinnornas litteraturhistoria av Ebba Witt-Brattström, på nätet Feministisk litteraturkanon: http://feministbiblioteket.se/feministisk-kanon/

Mrs Calloway sa...

Keats måste jag bevaka. Tack för tipset!

Hannele sa...

Mrs Calloway, kul att sånt ges ut på svenska.