Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

14 augusti 2017

Därför är jag inte feminist

"Om du omger dig med människor som alltid håller med dig behöver du inte tänka särskilt mycket. Om du omger dig med människor som identifierar sig på samma sätt som du behöver du inte arbeta för att bygga en unik identitet. Om du omger dig med människor som beter sig på samma sätt som du behöver du inte ifrågasätta dina val." (sid 27)
Därför är jag inte feminist : ett feministiskt manifest av Jessa Crispin där hon argumenterar mot sättet att missbruka ordet feminist i olika sammanhang. Författaren är inte emot feminism - utan feministisk marknadsföring som har fokus på beteckningar, användning av rätt ord, istället för handlingar.
"Man måste känna ett starkt behov av förändring innan man frivilligt låter sig förändras." (sid 20)

"Kvinnors självständighet är viktig. Självständighet från män, visst."
 Ensam är inte stark, hälften är ensamhushåll, i familjer arbetar kvinnor dubbelt.
"Att vara tvungna att som individer tjäna våra pengar, skapa våra hem, bära och uppfostra barn, laga vår mat, utveckla och upprätthålla en känsla för stil och smak, avgöra hur vi vill tillbringa vår fritid och så vidare och vidare tills vi dör. I frihetens namn bröt vi oss ur gemenskaper och städer och stammar och skapade familjer och blodslinjer. I frihetens namn lämnade vi familjer och släktband för att skapa kärnhushåll. I frihetens namn bröt vi oss ur kärnhushållen för att bli individer." (sid 41)

"Aldrig tidigare har det funnits ett sådant tryck på att vara sexuellt tillgänglig genom hela livet, och kvinnliga kändisar som håller sig i form, som fortfarande är sexiga efter alla dessa år, hyllas av feminister som förebilder." (sid 45)

Trots att förlagsbranschen haft majoriteten kvinnliga medarbetare, har det inte gynnat kvinnliga författare.
"Det förs ett seriöst, välunderbyggt samtal i den litterära världen om sexism och kvinnors publiceringsmöjligheter, och riktiga åtgärder har vidtagits mot obalanser på nästan alla nivåer.
  Med "kvinnor" menar jag förstås "vita kvinnor". Jag menar förstås välutbildade vita kvinnor från medel- och överklassen" (sid 94) skriver Crispin.

Boken väcker många tankar, fast delvis beskrivs amerikanska förhållanden, jag inbillar mig att det är lite bättre i Sverige. Livet är inte enkelt, även om vi kommit en bra bit framåt. Men att dra ner de svagare är inte någon bra sätt att lyfta sig själv. De som har makt och privilegier vill inte släppa dem.

10 kommentarer:

znogge sa...

Minst sagt kloka reflektioner!

Kram

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, många tänkvärda saker av Crispin.

Jokke sa...

Bra Hannele :)

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, inte så enkelt :)

Jokke sa...

Jag vet att mänskliga rättigheter är en viktig fråga. I teori är det lättare. I praktik är det svårare. (Jag kan inte säga det bättre :)

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, inte enkelt... vita medelålders kvinnor har stor försprång, och de har lika lite lust som män att släppa fram andra kvinnor.

Klimakteriehäxan sa...

Jag ska snart läsa Chimamandas bok om feminister. Ser fram emot det.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, dessa böcker är lite amerikanska men väcker många tankar.

KajsaLisa sa...

Tycker man känner igen det även härifrån, intressant bok.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, mycket går att känna igen.