Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 juni 2018

Polen - kulturell VM-spaning

Min Mor - Marie Sklodowska Curie av Eve Curie skriven av dottern. Marie Curie föddes 7 november 1867 i Warszawa, 1903 fick hon nobelpriset i fysik som den första kvinnliga nobelpristagaren. 1911 fick hon sitt andra nobelpris i kemi. Maken dog och på något sätt fixade hon familj och barn som änka. Dottern fick också Nobelpris och den andra blev författare. Jag läste boken flera gånger, ville också bli forskare - var rätt nära.
Bredvidläsning av Wislawa Szymborska innehåller trevliga kåserier/essäer om allt möjligt; Samuel Pepys dagbok, operaguide, häxprocesser, Goethe, Horatius, Thomas Manns dagböcker, Karel Čapek, Montaigne och annat. Szymborska levde nästan hela sitt liv i Kraków, översatte fransk litteratur, jag tycker mycket om hennes dikter.
Mrs Sinclairs resväska av Louise Walters berättar om trettioåriga Roberta som arbetar i en liten bokaffär i Oxford och hittar bland gamla böcker farmor Dorothys brev. Från en polsk pilot som Dorothy träffade under andra världskriget.
Min pappa är snäll och min mamma är utlänning av Emmy Abrahamson är hennes debutbok,  en smårolig bok om Alicja som bor i ett gammalt hus på Österlen med sina föräldrar. Hennes polska mamma är nyfiken, frågar massa och tvingar  Alicjas kompisar äta soppa på kokta grönsaker.
Det stora huset av Nicole Krauss innehåller fyra berättelser, där skrivbordet väver samman dem. Rötter som polsk jude 1939 som fick visum och lämnade föräldrarna sätter sina spår och senare adopterade bort sin son och bara ha en hårlock kvar.
Polen spelar idag sin sista gruppspelsmatch mot Japan och Enligt O vill ha polska kulturella tips. Det blir böcker, jag har även ätit mycket god polsk mat tillsammans med mina polska vänner.

5 kommentarer:

enligt O sa...

Just det, Emmy Abrahamssons bok hade jag glömt. Den var rolig, men nästan väl elak. Boken om Marie Curie låter spännande!

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, Marie Curie var en spännande kvinna, fick kämpa mycket, både fattig och kvinna.

Lena i Wales sa...

Intressant.
Har alltid fascinerats av Marie Curie och hennes liv.
Ha en skön sommardag!

Mrs Calloway sa...

det var en lätt spaning idag. men det behövs också. 28 grader i skuggan. jag försöker minnas att dricka vatten även om jag tycker att kaffe är det som verkligen läskar

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, detsamma, sommaren i Göteborg +27°C i skuggan, ingen vind.

Mrs Calloway, ungefär samma temperatur här. Polska författare har blivit översatt och läst, trevligt.