Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

31 mars 2022

Lyckans gåta : Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt av Carl-Johan Malmberg

Lyckans gåta : Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt (2022) av Carl-Johan Malmberg är ett fantastisk verk på 566 sidor och 1,3 kg. År 2022 är det 100 år sedan På spaning efter den tid som flytt fullbordades. Lyckans gåta är en vägvisare in i Marcel Prousts väldiga romansvit, både för den som bara snuddat vid den eller som läst den tidigare, skriven av en av Sveriges främsta Proustkännare. Det är en personlig bok, Carl-Johan Malmbergs egna iakttagelser och minnen av Proustläsning får stor plats. Med en rad olika ingångar till verket läggs ett pussel som tar fasta på en romanperson, en textdetalj, en plats, en relation, en idé eller en känsla, och gör utvikningar till en rad andra verk inom litteraturen, musiken och konsten.

Malmberg skriver om Luis Borges, som berättade att han som lärare aldrig velat övertala någon att läsa en bok eleven känt motstånd mot. Det finns alltid andra böcker menade Borges, man bör aldrig läsa av plikt utan av lust. Och böcker blir inte alltid lockande för att någon talar om hur bra de är. Vad kan man då göra? Man kan tala om att de finns. Man kan dela med sig av sin entusiasm över att de finns.
Lyssnade när Carl-Johan Malmberg läste ur sin bok och berättade om Proust skrivande. Helt underbar bok som är trevlig läsning även om man inte är bekant med Marcel Proust, bra introduktion till hans verk. Gunnel Vallquist översättning är fantastisk, Malmberg säger att Walter Benjamin och Samuel Beckett skrivit de bästa böckerna om Prousts verk.
Carl-Johan Malmberg har också skrivit om Gustav Mahlers symfonier, om William Butler Yeats och William Blake, ideala sällskap som han säger.

8 kommentarer:

znogge sa...

Det kan man verkligen kalla en tegelsten och säkert en bok som kan intressera många!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, verkligen intressant att lyssna på Carl-Johan Malmberg.

Mösstanten sa...

Den får du nog mycket glädje av. Själv tvekar jag inför en sådan bok. Men jag hoppas komma igång med omläsning av På spaning.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, boken är inte svår, Carl-Johan Malmberg är väldigt kunnig, en del man känner igen, mycket nytt man lär sig, ingen bok man måste sträckläsa.

Lena i Wales sa...

Inget att läsa i sängen, en riktig tegelsten. Fast låter intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, läser sällan i sängen 📚

Ylva sa...

Alltid (nästan) intressant att gå på föreläsning.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, jätteroligt nu när föreläsningarna börjat igen.