Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

05 mars 2013

Böök gillade inte Elkan

Fredrik Böök - En levnadsteckning av Svante Nordin köpte jag för 1 kr på biblioteket. En produktiv man, Fredrik Bööks namn förekommer ju jämnt om man läser lite äldre litteratur. Thomas Mann fick Nobelpriset 1929 men Fredrik Böök (1883-1961), som satt i Svenska Akademien och var professor i litteraturhistoria, gillade inte Bergtagen, utan Buddenbrooks bättre enligt honom. Böök gillade inte Sophie Elkan heller, berättade Anna.

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det var inte bara Sophie Elkan som ogillades av Fredrik Böök, Hannele. å andra sidan var det många som inte gillade Fredrik Böök...

♥ Hannele sa...

Mrs Calloway, jag får läsa mer om honom...

Metronyx sa...

Jag blir mest såhär - vem tusan är Nisse Hult? Vet inget om Böök. Det känns som en lucka i min bildning. Men vad säger ni? Ska man läsa om honom eller läsa hans verk. Tänker på alla dessa läsupplevelser man har framför sig, bör han ingå i dem? What say ye?!

♥ Hannele sa...

Metronyx, du har ingen lucka, men Fredrik Bööks namn förekommer ofta, om man är intresserad av lite äldre litteratur, han har skrivit mycket om svensk litteraturhistoria.