Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

16 december 2018

Den enda historien av Julian Barnes

"Jag försökte fortfarande bilda mig ett begrepp om Macleods boksamling. Där fanns klassikerserier i skinnband, gamla nog att ha gått i arv i kanske två generationer, där fanns konstmonografier, poesi, rätt mycket historia, en del biografier, romaner, rysare. Jag var van vid ett hem där böcker, som ett slags bekräftelse på att de förtjänade respekt, var uppställda i en viss ordning: efter ämne, författare, till och med storlek. Här rådde ett annat system - eller rättare, såvitt jag kunde se, inget system alls. Herodotos stod bredvid The Bab Ballads, tre band om korstågets historia bredvid Jane Austen, T.E. Lawrence inklämd mellan Hemingway och en handledning i bodybuildning. Var det hela ett utstuderat skämt?" (sid 124)
Den enda historien (The only story - översättning Mats Hörmark 1918) av Julian Barnes är en tidsresa från 1960-talet till nutid. Väldigt brittiskt om tenniskompisarna om den unge Paul och Susan i medelålder som har två vuxna döttrar och en våldsam och alkoholiserad make. De två blir goda vänner och har mycket gemensamt, åker från Byn till London för teater och konserter. De blir mer än vänner trots den stora åldersskillnaden, lever tillsammans tiotal år medan Paul studerar och blir färdig jurist. Susan börjar dämpa sin ångest med alkohol, missbruket blir bara värre, Paul blir medberoende - fast det ordet fanns ju inte då. De försöker leva åtskilda men tappar aldrig kontakten helt. En fin stark kärleksberättelse, en läsvärd bladvändare, trots att det egentligen inte händer så mycket.

"Han försökte inrikta sig på att fånga henne i flykten. Att minnas hennes livlighet, hennes skratt, hennes subversiva läggning och hennes kärlek till honom, innan allting blev blockerat. Hennes fart och fläkt, och hennes tappra strävan att skapa lycka när oddsen alltid var emot dem. Ja, det var vad han var ute efter: Susan lycklig, Susan optimistisk, trots att hon inte kunde veta så mycket om den framtid som väntade. Det var en begåvning hon hade, en lyckosam del av hennes personlighet." (sid 213)
Flera smakbitar: HÄR.

25 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

ovanligt mycket information i dessa smakebitar med mellansnack

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en får ju läsa eller skriva helt efter egen smak

Monika sa...

Förmodligen inte en bok för mig, men det är intressant med smakprov ur böcker som man själv inte kommer att läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, visst får man massa intressanta tips man inte skulle hitta själv.

Mösstanten sa...

Jag har läst två böcker av Barnes och de var bra så jag skulle inte ha något emot att läsa även denna. Haha! Bokhyllan verkar vara lika välordnad som vår var ända till i höstas.

Evelina Nilsson sa...

Tack för en "boklig" smakbit.

Annas Fotnoter sa...

Jag har för mig att jag läst den här på engelska, troligtvis i engelsk litteraturhistoria på högskolan för över 20 år sedan. Har för mig att jag tyckte om den. Fina smakbitar du hittat.

Lottens Bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Julian Barnes är en författare jag tänkt läsa något av, men sen blivit osäker på om det är något för mig...

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, lite mer struktur har jag i min bokhylla :)

Evelina, varsågod.

Anna, du kanske tänker på Graham Greens Slutet på historien, denna bok publicerades första gången 2018 i år.

Bokdamen sa...

Jag har läst annat av Julian Barnes och gillat, tack för smakbiten!

Anettesbokboble sa...

Flott smakebit, ha en fin søndag :)

Villa Frejas bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Aldrig hört talas om boken tidigare.

Paula sa...

Jag känner mig dessvärre helt obildad när jag läser smakbitar som denna. Och jag har ändå gett Barnes två chanser, dels Känslan av ett slut, samt Citronbordet. Men jag är nog för långt borta från hans värld för att offra mera tid på hans böcker. Tack ändå för smakbit och ha en skön tredje advent

Yasmine sa...

Låter tragiskt...!

Boklysten sa...

Känner inte till den här boken och tror inte den är nånting för mig. Tack för smakbiten!

Åsa sa...

Tack för smakbiten! Ingen bok jag känner till.

wiolettan sa...

Intressanta avsnitt. Jag känner inte till denna bok, men den verkar vara något i min smak. Tack. Människors liv är spännande att läsa om.

astridterese sa...

Jeg har bare lest Fornemmelsen for slutten av Julian Barnes. Den likte jeg virkelig godt, så jeg kunne godt tenke meg å lese flere bøker av ham. Den enda historien er ikke oversatt til norsk, men jeg kan lese den på engelsk. Ha en riktig fin søndagskveld!

Bokdivisionen sa...

Jag har också bara läst The Sense of an Ending av författaren. Gillade den!

Znooge sa...

Tack för smakbiten! Jag tycker att den låter intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, jag gillar också Barnes.

Freja, boken är helt ny.

Paula, du skriver jämnt att du är obildad...

Yasmine, det fanns lycka också.

Boklysten, alla kan inte gilla alla böcker.

Åsa, en kan inte hålla reda på allt.

Hanneles bokparadis sa...

wiolettan, jag tyckte mycket om denna.

Astrid Terese, önskar dig detsamma.

Bokdivisionen, visst är Barnes bra!

Znogge, du skulle nog tycka om denna.

Annette sa...

Det här låter som en bok för mig. På något sätt dras jag till romaner om olycklig kärlek.

Sara Pepparkaka sa...

Väldigt brittiskt låter ju lockande!

Hanneles bokparadis sa...

Annette, inte olyckligt hela tiden.

Sara, en riktigt fin bok!