Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 november 2014

hur såg bibliotek ut förr?

Min favorittavla i mitt bibliotek; Getebergsängs bibliotek av Mona Johansson 1974, hon arbetade där många år. Litografin är ett interiörmotiv, biblioteket verkade åren 1928-1966, huset byggdes 1875 och är nu rivet.
Över fyra decennier har jag använt bibliotek i Göteborg, därför trevligt för mej att läsa Fullbokat : Folkbibliotekens historia i Göteborg 1862-1997 av Ingrid Atlestam m.fl. Fina foton, nostalgi, så ser ju inte biblioteken ut idag. Färre böcker.

8 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det har ju hänt mycket med biblioteken 1997 - 2014 också. biblioteken har blivit färre, personalen har minskat liksom antalet böcker. man har satsat mera på byggnader. bättre förr?

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, färre böcker och man får "stämpla" själv... Bibliotek är nu nästan som ungdomsgårdar.

znogge sa...

Biblioteken har verkligen förändrats över tiden men visst är det en härlig tillgång!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, bästa skatteåtervinningen!

Anonym sa...

Nej, biblioteken är verkligen inte som förr - färre böcker, blir ledsen när jag ser hur antalet minskar nästan för varje gång jag kommer dit! En del hyllor är halvtomma, istället exponerar man böckernas framsida (som utfyllnad?).
Och lugn och ro, vad är det? Barn som stojar och skriker, folk som diskuterar högljutt, mobiltelefoner som ringer!
Nu låter jag väl som en gammal, gnällig kärring - det är väl bra med ett levande bibliotek, men lite ordning borde det väl ändå vara!
Men trots allt är biblioteket mitt andra hem, som det alltid har varit - kan inte klara mig utan det!

MarieJ

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie J, biblioteken blir lika populistiska som bokaffärer; samma överallt. Tur att vi har antikvariat ♥

Anonym sa...

Ja, det är en stor tröst i "eländet"!

MarieJ

♥ Hannele på Hisingen sa...

Marie J, jag är glad åt alla intressanta författare som kommer till biblioteken och man får lyssna (gratis). En del bibliotek har läxhjälp och det kan locka unga att läsa mer böcker.