Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 januari 2022

Mahler : en musikalisk fysionomi av Theodor W Adorno


Mahler : en musikalisk fysionomi (1960) av Theodor W Adorno inleder en ännu pågående omvärdering av Gustav Mahlers musik. Mahlers enastående förmåga att använda de traditionella formerna på ett sätt som tvingar dem bortom sig själva gör honom, slår Adorno fast, till en centralgestalt i den tidiga modernismen.
Detta är också en bok som intar en särställning i författarens eget verk. Mer än någon annanstans sätter Adorno här sin filosofi på spel i mötet med musiken. Den "långa blick" han finner hos Mahler är också hans egen, vänd bakåt i ett försök att frilägga en annan relation mellan det förflutna och nuet.

Theodor W. Adorno (1903-1969) var en ledande företrädare för den så kallade kritiska teorin, inte minst genom sina studier av musik, litteratur och filosofisk estetik.

"Essäsamlingen är hårdkokt med estetiska tolkningar av Mahlers musik. Det hjälper nog att ha hela Mahlers repertoar i färskt minne", Hanna här läst: HÄR.

"Det musikaliska stoffet är vardagligt, föredraget sublimt. Just så var konfigurationen av innehåll och stil i alla romaners roman, Flauberts Madame Bovary. Episk är Mahlers gest, det naiva Se här, nu ska jag spela något för er som ni aldrig hört förut. Likt romaner uppväcker var och en av hans symfonier förväntan på det särskilda som en gåva. Guido Adlers iakttagelse att ännu ingen någonsin haft tråkigt med Mahler, inte ens hans motståndare, talar för detta. Den unge Mahler är förtjust i det musikaliska material i vilket man kan släppa loss; där torde inte scheffelska fantasier ha saknats. Hans spiritualitet hade en fond av musikalisk underjord." (sid 79)
Tolvtonsmusik är till sin natur egentligen inte någon särskild riktning eller stil, som exempelvis expressionismen, utan snarare en musikalisk teknik, tolvtonstekniken. Grunden för tolvtonstekniken är sekvensen eller tonraden, som är en serie av toner där alla den kromatiska skalans tolv toner ingår en gång.

9 kommentarer:

femfemman sa...

Nu blir jag återigen imponerad av dej! Att du bara fixar att ta dej an en sådan hör knastrig bok.Lyssbar dock gärna på musiken.

Fixar inte diktanalyser heller....kommer fortfarande ihåg hur dödstråkiga de var då man tvingades till sådana på gymnasiet/ lärarhögskolan.
Man kan njuta av dem, precis som de är.
Ha det gott

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, diktanalyser är inte min grej heller, men man kan njuta och glädjas ändå. Jag är bara nyfiken på andra bloggares läsning, boken är vackert skriven, en njutning, man behöver inte förstå allt

Mrs Calloway sa...

den skulle jag gärna ta mig en titt på. läser just nu Sista satsen av Robert Seethaler. en roman om Gustav Mahler. jag lyssnar också på hans musik. jag gillar också att analysera texter, vers och/eller prosa. det är otroligt givande. shared reading talas det ju mycket om nuförtiden

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, intressant tips, jag lyssnar sporadiskt

znogge sa...

Mahlers musik är definitivt inget för mig och boken förmodligen inte heller. En äldre släkting till mig vara fullständigt betagen av Mahler så jag har fått lyssna på en del. Passade inte mina öron helt enkelt.

Veiken sa...

Det är tur att det finns olika smak till olika sorters musik. För mig låter Mahlers musik som att orkestern inte är redo, utan stämmer sina instrument.
Min pappa, musiker, (trummis) sa att tolvtonsmusik är ett läte inget annat! Tur att vi är olika!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag lyssnade på youtube och njöt.

Veiken, det lilla jag lyssnat lät bra, jag har lärt mig lyssna på olika sorters musik, maken spelar trumpet i storband, och det har jag också lärt mig tycka om 🎷

Hanna / Rak i ryggen sa...

Hej Hannele! Du är verkligen underbar, shared reading av Adorno. Tack. Fint citat du valt, att ingen har tråkigt med Mahler.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, tack för att du lär mig nytt ❤️