Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 februari 2013

Selma + Sophie = SANT

Intressant på Göteborgs universitetsbibliotek när Lisbeth Stenberg och Marie Engelke Hjalmarsson berättade om Sophie Elkan och Selma Lagerlöf. De två kvinnorna reste och arbetade mycket tillsammans och läste varandras texter.
Förmodligen skrev Selma inledningen till John Hall av Sophie Elkan. Och donna Micaela är förmodligen Sophie Elkan i Lagerlöfs Antikrists mirakler. Även andra kända personer förekommer i Antikrists mirakler (lite i stil med Strindbergs Röda Rummet, fast inte med riktiga namn). Marie håller på att läsa Elkans svårlästa brev och hittar hela tiden intressant fakta. Sophie Elkan miste sin man och sitt barn samma dag, hon bar alltid svart. Huset där Sophie Elkan föddes har en skylt om henne och på Hisingen finns Sophie Elkans gata.

9 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilken fin blandning av Selma och Sophie du har lagt fram! Jag borde nog läsa något av Elkan.

Anna sa...

Härligt! Kan vi länka till Gbg Läser?

Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, om du inte har gjort det, ska du läsa, göteborgskt :)

Anna, det tycker jag att du ska göra!

Ingerun sa...

Är du med och läser John Hall?

Mrs Calloway sa...

intressant, Hannele. ska nog ge mig på breven och kanske Antikrists mirakler. hade en Lagerlöf - period i min tidiga ungdom som jag aldrig hämtat mig från

Anna sa...

Då har jag länkat! Hoppas nu att du hänger på Gbg Läser också :-)

Hannele på Hisingen sa...

Ingerun, jag ska försöka vara med, har redan läst John Hall...

Mrs Calloway, Selma är fortfarande högaktuell och intressanta saker dyker upp hela tiden.

Anna, trevligt :) Ska försöka vara med i mån om tid.

Metronyx sa...

Selma är i sanning en av de få (faktiskt) nobelpristagare jag helhjärtat uppskattar. Har alltid varit nyfiken på hur det var med den här historien om henne och Elkan men aldrig "hunnit" kolla av varken hennes skrifter eller deras gemensamma liv. (Sen måste jag tillägga att "Antikrists mirakler" är en cool boktitel hursomhelst ha,ha.)

Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, det finns många tråkiga Nobelpristagare. Ja, deras brev är förstörda under flera år, dessutom bestämde de att resterande brev inte skulle få läsas förrän femtio år efter deras död. Antikrists mirakler ska jag läsa nu när jag bättre förstår (?) vad den handlar om.