Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

31 juli 2014

En sommar med Montaigne

Michel de Montaigne (1533-1592) lever än, en herre som drog sig tillbaka för att lära känna sig själv. Och för att bättre kunna samla in sitt läsande sina tankar, började han skriva ner dem. (På svenska blev det 1580 sidor essayer, inklusive 100 sidor fotnoter, med Jan Stolpes översättning.) Arne Melberg är en annan som har försökt läsa Montaigne.
En sommar med Montaigne av Antoine Compagnon är bra sommarläsning om hans sommarprat i radio. Jag får en förkortad version av alla godbitar om en man, som verkar både klok och modern. Ren njutning för jag tror mej förstå, hur Montaigne tänkte. Montaigne verkar sympatisk, inte högfärdig, han upplever inte som en förödmjukelse "om han blir motsagd, älskar att bli rättad om han misstar sig. Han ogillar samtalspartner som är arroganta, självsäkra och intoleranta."

 Montaigne läser ungefär som jag: "Där bläddrar jag än den ena än den andra boken, utan ordning, plan eller sammanhang; ibland drömmer jag, ibland antecknar jag de här infallen eller dikterar dem, gående fram och tillbaka. Biblioteket ligger två trappor upp i ett torn."

6 kommentarer:

Eva Hudin sa...

Det där låter som en utmaning, något att bita i, och nu när hettan verkar ha avtagit kanske det är något för en hjärna som "legat lågt" de senaste veckorna. Visst har man hört talats om Michel de Montaigne, en man som på många sätt var före sin tid. Och i skrivande stund kommer jag att tänka på Axel Munthe. Det finns gemensamma nämnare.
/Eva

♥ Hanneles bokparadis sa...

Eva Hudin, Antoine Compagnons bok är en ganska snäll utmaning, han skriver korta essäer om Montaignes tankar. Jag ska nog fortsätta med originalet... intressant med tänkare som är så tidlösa, nästan moderna.

znogge sa...

Det låter bra med att få kortversionen så här i sommarvärmen!

Mrs Calloway sa...

ingår sedan tidigare i mina sommarplaner

Freja sa...

Själv läser jag löjligt strukturerat, bok efter bok, från första till sista sidan. Men om jag inte hade mitt bibliotek i en sval källare skulle jag gärna ha det i ett torn!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, perfekt start!

Mrs Calloway, passar även på hösten...

Freja, ett tornbibliotek får bli nästa projekt ♥