Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

03 oktober 2015

kvinnoalfabetet bokstaven G

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på G. Gerda Antti tillhör mina favoriter, gillar hennes norrbottniska stillsamma humor. Ett ögonblick i sänder (1980) var nog det första jag läste av henne.
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på G vill du lyfta fram som är kulturell? Professor Gunnel Vallquist ledamot av Svenska Akademien.
3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på G som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst.
George Eliot är pseudonym för Mary Ann Evans (1819-1880). Hon var välutbildad och kunde både tyska och italienska. Hon levde i samvetsäktenskap med författaren George Henry Lewes. George Eliots böcker har blivit filmatiserade. Middlemarch (1871) som realistiskt beskriver det viktorianska samhället. Bror och syster finns i pocket.
4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på G är du nyfiken på?
 
AnnBritt Grünewald, fängelsechef, skrivit fina kåserier i Tantvarning! Frågor Enligt O.

9 kommentarer:

Monika sa...

När jag jobbade på bibliotek ett tag i mitten av 80-talet såg jag många böcker av Gerda Antti, de var utlånade väldigt mycket. Men jag läste aldrig någon då.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, kanske inte ungdomsböcker... men då hade hon inte skrivit så många böcker.

znogge sa...

Gerda Antti läser jag gärna!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, visst är Gerda mysig ♥

Mrs Calloway sa...

läste Gerda Anttis första. sedan blev jag trött på hennes gnälliga ton. Gunnel Vallqvist är ett jättebra val liksom George Eliot, som är en favorit

Lotten sa...

Intressanta val!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, alla kan man inte gilla...

Lotten, det tycker jag med!

Musikanta sa...

Har aldrig läst något av Gerda Anti. Ska låna nästa gång på bibblan.
Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

Musikanta, jag trivs med hennes böcker.