Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

12 december 2016

Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård

"Orden hade legat klara, färdiga att användas där i munnen. Jag hade bara behövt öppna munnen, så hade de kommit. Jag bad hjärtat sluta slå så hårt. Försökte lugna mig med att ingenting hade hänt." (sid 48)
Stark närvaro i Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård, berättelse om flickan som bor med sin bror och moder som är skådespelare, som är mycket borta hemifrån under repetitioner. Första scen med modern som flickan minns när moder som frihetsgudinna välkomnade migranter: Välkommen till Amerika. Den våldsamma pappan är död men flickan ser och minns honom.

Flickan talar inte, skriver inte ens i sin anteckningsbok som moder gett henne. Det är mörkt, ljuset försvann med talet. Vännerna försvann, flickan är rädd för sin bror, modern är viktig, hon tar bort det onda.

"Jag hade sagt allt till henne. Varenda skiftning i hur jag mådde lirkade hon ur mig. Det var en sådan välsignelse att hon alltid såg på mig hur jag mådde och tillsammans kunde vi bena ut och dra isär, tills det onda stod alldeles ensamt och litet och försvann av sig självt i ljuset, hennes ljus. Allt ont tog hon med sig och fick det att försvinna." (sid 30)

10 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Den här ligger i min önskelista. Hon verkar vara en spännande berättare! Fint språk!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, Linda Boström Knausgård skriver starkt och naket.

Västmanländskan sa...

Hmmm ... verkar inte så tokig. Kanske värd att sätta upp på läslistan.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Västmanländskan, jag tyckte även om Helioskatastrofen, stark närvaro.

Veiken sa...

Det verkar vara en bok i min smak. Ska ladda ner den om den finns på biblioteket!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veiken, toppen med bibliotek!

Benita sa...

Den boken vill jag läsa.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Benita, jag hittade denna på biblioteket.

Mrs Calloway sa...

hittade den på biblioteket, Hannele? du fick väl köa några månader? eller finns det korttidslån som liksom går vid sidan av?

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag bara såg denna på biblioteket, vilken tur!