Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 februari 2017

veckans ord på Y

Dags för bokstaven Y och fem ord som börjar på denna bokstav, föreslår Enligt O: Din uppgift är att associera dem med fem böcker och/eller författare: Veckans ord är: yngling ynklig ypperlig yr yta

yngling - en tremanssegelbåt med fock och storsegel, bok om Navigering hittade jag på bibliotekets gratishylla igår, gav den till vår son som har en liten segelbåt:

ynklig - kan en man vara, obehaglig läsning om män i Kärlekssagor:

ypperlig kvinna - Alva Myrdal, intressant politiker och diplomat som fick Nobels fredspris 1982, hennes främsta verk Spelet om nedrustningen:

yr - kan man bli av kärlek, precis som 39-åriga Don Tillman i Projekt Rosie av Graeme Simsion, en av Bill Gates favoritböcker.
.
yta - kan man mäta i längd och bred, kartor innehåller intressanta ytor. Viktiga kartor : för äventyrare och dagdrömmare av Sarah Sheppard ger även tips hur man kan komma på ytan när man  simmar med krokodiler i Nilen, åker u-båt till jordens mitt eller besöker djuphavsgravar:

7 kommentarer:

Robert W sa...

Det var bra associationer

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, tack, lite knepigt var det med Y.

Mrs Calloway sa...

den där kartboken är riktigt bra

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, verkligen

FrökenChristina sa...

Ja, Alva Myrdal var allt en ypperlig kvinna. Hon glöms ibland lite bort i svensk historieskrivning.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, lite orättvist kan man tycka.

enligt O sa...

Har inte läst Århundradets kärlekskrig, men tycker mycket om Ärhundradets kärlekssaga.