Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 september 2017

Aldrig mer september av Elizabeth Bowen

"Vem kunde väl ha trott att irländarna skulle så illojala - jag menar förstås de lägre klasserna! Jag minns att mor 1916 sa - ni vet, när det där ruskiga upproret bröt ut - ja, hon sa: 'Det här har varit en chock för mig, jag kommer aldrig mera att ha samma känslor för irländarna!' Ser ni, hon hade lärt alla oss ungar att vara så kära i irländare och irländska visor." (sid 55)
 Aldrig mer september (The Last September 1929) av Elizabeth Bowen börjar med när Sir Richard och Lady Naylor välkomnar sina gäster Hugo och Francie Montmorency till deras hus Danielstown i Cork Irland. Tebjudningar och tennisturneringar. Den unga föräldrarlösa Lois bor med dem, hon bjuder även sina vänner - som är ganska glupska, hallonen tar slut.
"Hon fick så trevliga vänner i skolan i England, men tänk sådan otur, de får aldrig komma hit. Något som stått i tidningarna när det gällde England att tro att det är osäkert här i landet." (sid 67)

Det är det krigiska året 1920, striden mellan de brittiska polistrupperna och de nationella irländska rebellerna. I bakgrunden känns oroligheterna: Den irländska Lois blir kär i den unga subaltern i den brittiska garnisonen. Men det finns åsikter om att han inte är något passande parti.
"Du förstår, han är van vid engelska flickor som är mycket fria, jag tror knappt det finns något som de inte tillåter en man att säga, och de blir kyssta innan de blir förlovade." (sid 81)

Krig är aldrig bra. Det blir slut på festerna, det blir aldrig mer september på Danielstown i Cork. Historiska romaner kan vara intressanta, men roligare att läsa äldre samtida böcker av någon som varit med själv.

Min första 3 x 3 under 2017 med brittiskt brittiskt brittiskt (Ugglans utmaning):


3 x Elizabeth Bowen
3 x Barbara Pym
3 x Edna O'Brien

8 kommentarer:

znogge sa...

Den irländska historien är intressant och det har onekligen hänt en del i landet under årens gång. Vi fick höra mycket när vi besökte Dublin.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, intressant, Storbritannien är något speciellt.

Ugglanoboken sa...

Elizabeth Bowen har jag aldrig läst nåt av - roligt att få nåt nytt att upptäcka!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, jag vill absolut läsa mer av henne!

Annette sa...

Det låter intressant, det är en författare jag skulle vilja läsa något av. Jag gillar historiska romaner, men tycker som du bäst om där de är samtida, inte minst för att jag tycker om det ålderdomliga språket som jag tycker är så fint och som passar så bra till tiden.

Hanneles bokparadis sa...

Annette, relativt lättläst med denna översättning, men man kommer verkligen i stämning med alla ålderdomliga seder och bruk, som det var bland fint folk för hundra år sedan.

Paula i pörtet sa...

Tackar för tipset jag också. Låter som något jag skulle gilla! Läser Sarah Waters just nu, en favorit. Sedan väntar Kim Leine med grönländska skildringar som jag aldrig tröttnar på.
Natti

Hanneles bokparadis sa...

Paula, härligt med böcker man inte tröttnar på!