Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen

09 september 2022

Things To Do Before You Die, my own bucket list - fem en fredag

nervös innan men sonen trodde att jag skulla klara detta 🏋️‍♀️
Nu har jag fått göra det jag drömt om och velat göra, blev glad att sonen ville följa med på min vandringsresa till Cornwall och Devons blåsiga kust.
Sju dagars fin kustvandring, South West Coast Path som börjar med nationalparken Dartmoor, vars vilda hedland var scenen för Sherlock Holmes kusliga upplevelser i Baskervilles hund, en klassiker av Sir Arthur Conan Doyle. Behagliga promenad går längs gröna stigar, och genom öppet hedland till klipporna Whooping Rock och Manaton Rocks. Förbi badorten Paignton och sedan en tur med ångtåg längs med den engelska rivieran och genom Long Woods slänter till Kingswear vid floden Darts mynning, en härlig båttur, och passerar Dartmouths och Kingswears slott, byn Dittisham och Greenway, där Agatha Christie hade sin semesterbostad 7 km.

Tredje dagens natursköna vandring i Exmoor nationalpark, utgår från den lilla fiskebyn Lynmouth, vi följer den östra flod mot romantiska Watersmeet House, en fd fiskestuga belägen i en djup ravin vid East Lyn River. Vandring 11 km innan vi åker den historiska bergbanan Lynton, världens högsta och brantaste järnväg helt driven på vatten. På toppen mäktiga vyer över Lynmouth och Devon Cream Tea.

Fjärde dagen efter frukosten lämnar vi fiskebyn Polperro, och ansluter till vandringsleden South West Coast Path vid hamnen. Vandringen fortsätter utmed Talland-bukten, vandringen slutar vid Looe med små butiker, 9 km, besök i Lost Gardens of Heligan.

Femte dagen utforskar vi The Lizard, det brittiska fastlandets sydligaste spets. Vandring uppåt 11 km startar vid viken Kynance Cove, höjdskillnader på drygt 400 meter. En av platserna för BBCs populära filmatisering av Winston Grahams historiska roman Poldark, och går längs med The Lizard Coastal Walk. Resan fortsätter till Marazion, varifrån tidvattensön St Michael's Mount, vid ebb uppenbarar sig en kullerstenväg, vid flod nås ön med båt.
Dag 6 börjar vid Tintagel Castle, kung Arturs förmodade födelseplats 1240. Efter oss stängdes platsen för blåsten och regn. Vid Hawkers Cove kan man pausa för en fika med utsikt hos Rest A While Tea Garden, innan vi fortsätter ut mot udden Stepper Point, där BBCs historiska drama Poldark som utspelar sig i Cornwall under sent 1700-tal. Ett ihåligt ljud när vi rundar udden avslöjar att vi nu vandrar ovanför grottor utmejslade ur klippan av havet. Vandring ca 10 km på 2,5 h. En kortare tur över Camel till den exklusiva byn Rock, populärt bland de rika och de berömda.
Dag 7 frukost i Truro innan Jurassic Coast, som är klassad som världsarv, och ett slott med tillhörande park. En kortare vandring vid det storslagna landskapet med bukten Lulworth Cove och grottan Stair Hole, och det berömda klippvalvet Durdle Door, lite mat och flyg till Köpenhamn.

1 Vad har ditt tema varit för veckan? Vandring på engelska hedar och berg.
2 Vad avviker du sällan från? English Breakfast tea 🇬🇧
3 Vad har du alltid med dig? min kamera.
4 Vad kommer du ofta tillbaka till? mina reseminnen.
5 Vad kan du lita på i alla väder? min familj, maken 💕

  Röd tråd Fem en fredag hos: ElisaMatilda.

29 kommentarer:

Mösstanten sa...

Åh, så underbart! Vad kan man mer säga? Nyttigt också förstås. Härligt att du kunde åka med din son.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, utan sonen skulle jag aldrig ha klarat av detta

Znogge sa...

En fantastisk resa och en härlig upplevelse förstår jag!

Karoleen sa...

Vilken magisk vandring, och kul att du fick sällskap från sonen! Skönt att ni ändå fick bra väder. På kusten kan det ju blir både det ena och det andra.

Ha en fin helg!

Geddfish ♥ sa...

En riktig drömresa och vandring!
Trevlig helg!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, så glad att jag fick göra detta!

Karoleen, vi hade riktigt bra regnkläder som kom till användning.

Geddfish ♥ en dröm som kom i uppfyllelse, tack vare sonen!

Bara brittiskt sa...

Åh,du kom dit. Fantastiska platser allihop. Jag vill verkligen se mer av Lizard än jag gjort och har sett mycket mer av norra Devon än södra. Vad blev din favorit?

Hanneles bokparadis sa...

bara brittiskt, tack vare sonen vågade jag åka 💕 en tuff resa för en tant, fick se många olika sorters miljöer, glad att vi fick se och uppleva så mycket 🇬🇧

Hannas krypin sa...

Det låter ju verkligen helt underbart, en fantastisk resa! Min kamera hänger också alltid med.

Klimakteriehäxan sa...

Måste ha varit helt fantastiska dagar, bästa landskapet, bästa sällskapet!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag var nervös men sonen trodde att jag skulle klara det 🏋️‍♀️

Mrs Calloway sa...

låter helt fantastiskt! både resan i sig och son - sällskapet. hur många kilon tappade du på vägen?

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, riktigt nöjd med min vikt och starka kropp 🏋️‍♀️

Violen sa...

Vilket äventyr! Kul att vara ute och resa med sonen! Jag har varit på safari i Tanzania 2 gånger med vår son och de resorna tänker jag ofta på.
Ha det gott!

femfemman sa...

Låter som en fantastisk resa! Hoppas verkligen att den kommer tillbaka nästa år och att vi är pigga pensionärer även då.

Klart att du Skulle klara detta. Du är ju van att gå långt!

Tack för att du delade med dej av resemunnena! Bättre beskrivet än i Jörns resebroschyr.

Så det fanns inga avgångar från Göteborg? Lite konstigt!

Paula sa...

En härlig resa i ett vackert landskap fick ni åka på. Hade du planerat för den länge? Jag är ingen anglofil, men hade absolut inte tackat nej till en sådan resa.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, inställda Göteborgsflyg... jag går ganska långt men inte hundratals meter höga trappor, tuff terräng periodvis och högt tempo

Paula, jag vill bara resa runt i England 🇬🇧 drömt att se mer, men nu när sonen ville följa med så vågade jag resa.

BP sa...

Vilka härliga vandringar. Å varmt klädd var du också, helt anpassad till blåsiga Cornwall. Ja, den resan kan du leva på ett tag antar jag. Första bilden med ditt hår som sträcker sig åt alla väderstreck är härlig. Så himla kul förresten att foten du nyligen stukade i London höll för alla vandringar. Bra jobbat där:-)

Hanneles bokparadis sa...

BP, precis, bokade resan precis innan jag skadade foten i London, kändes ganska nervöst... kunde inte riktigt gå på några veckor, men sonen trodde på mig 💕

Kina sa...

Vilken underbart härlig resa, och att göra den tillsammans med sonen är snäppet ännu härligare! Blir nästan avundsjuk! Ha en fin helg nu!

Hanneles bokparadis sa...

Kina, sonen hjälpte mig uppfylla min dröm 🇬🇧

Susjos sa...

Trevligt med en vandring där kan jag förstå, fint att sonen följde med.
Te dricker jag väldigt sällan, sist var i våras när jag fick så ont i halsen av covid-19, då var en kopp te med honung ett måste!
Ha en fin helg!

Susie på Stjärnarve... sa...

Älskar Dartmoor, men å andra sidan är jag stor anglofil och gillar det mesta i GB! På min Engelska bucketlist har jag både strukit en båttur på Themsen med Rolle - den vi kallar kastrullresan beroende på båten vi hyrde. En stor jättelyxig båt med plats för 6 personer, men med sönderslaget roder..... Dessutom en 7-dagars kanalbåtstripp med mina föräldrar samt en kompis som jag arrangerade.
Efter över 30 rundresor i GB så är det ändå massor av saker jag skulle velat gjort - men nu blir det inga fler resor dit tyvärr.
Att gå en så otrolig spännande väg som du fått göra fanns dock inte på min lista, var nog alltför lat och föredrog båt eller bil! Men jag förstår att det måste varit en fantastisk upplevelse.....
KRAM - Susie


.

Hanneles bokparadis sa...

Susjos, verkligen en helt underbar resa!

Susie, jag blir också glad av allt brittiskt 🇬🇧 Glad att jag sett så mycket, och nu även fått vandra i olika miljöer, glad att sonen följde med på min vandring!

Lena i Wales sa...

Oh, vad mycket trevligt du hunnit med att uppleva, fina minnen.
Skön söndag!

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, fina minnen man kan leva på länge 🇬🇧

Jokke sa...

Du är en riktig vandrare

Helén sa...

WOW vilken häftig resa, så härligt det låter. Jag skulle väldigt gärna göra samma tur som du och sonen. Jag har gått litegrann efter den där leden 2015, några korta etapper men helt ärligt så var det rätt läskigt på sina ställen. Väldigt nära branta stup rätt ner i havet, jag tvingade ex. maken att vända på ett ställe utanför Boscastle där jag inte tordes gå längre. Här har jag lagt upp en del bilder från våra kortare vandringar http://helenthalen.se/south-west-coast-path-2/ .

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, nu är jag nog en vandrare 🙂

Helén, det var läskigt med höga höjder, branta stup ner i havet... det regnade och blåste kraftigt ett par dagar, vägar stängdes efter oss. Vi var en grupp med lokal guide, men hade inte sonen varit med så skulle jag aldrig vågat, sonen fick hålla hårt i mig 💕