Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

03 oktober 2017

black & white

Kulturkollons tema denna vecka tänk snabbt: black & white:
Brodera vitt på vitt av E. Svennås symboliserar kvinnornas situation, de broderande kvinnorna på 1800-talet, hur de fördrev tiden, beroende av mannen, bevarande sin dygd - som fortfarande viktigt för kvinnor i andra länder. Olikhet mellan män och kvinnor.
Jag har en märklig vacker bok, The Taste of Black av Björn Lindberg, som innehåller svart mat från hela världen.
Chinua Achebe berättar i Allt går sönder (Things Fall Apart 1958) förändringar från den svarte mannens sida. Joseph Conrad ger ett perspektiv från den vita mannens sida i Mörkrets hjärta (Heart of Darkness 1902) utan att vara på hans sida eller försvara hans handlande. Båda berättar om möte mellan två olika kulturer, språkmöte eller identitetsproblem. Tema i båda böckerna är saknaden av tolerans för oliktänkande, och motvilja mot förändring.
Svarta vatten av Attica Locke handlar om pengar, ondska, olja, girighet, förstörelse, de svartas rättigheter -  om de svartas nytidshistoria i USA. Advokaten Jay Porter har själv fått erfara att de svarta inte bedöms likvärdigt som vita i rättsväsendet, makteliten har sina metoder. Hamnarbetarnas strejk för bättre löner hotar  hela ekonomin i samhället som  gungar. Olikhet mellan de svarta och vita.

5 kommentarer:

FrökenChristina sa...

Svart mat låter spännande. Det är inte den vanligaste färgen men varför inte :).

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, finns massa gott, exempelvis finsk mämmi.

Kulturkollo / Carolina sa...

Så roligt med en hel bok med bara svart mat...! Den skulle jag nog vilja ha.

Boklysten sa...

The Taste of Black låter intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Carolina, en del rätter riktigt goda!

Boklysten, det finns mer svart mat än man anar.