Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 oktober 2017

Hushållspolitik : konsumtion, kön och uppfostran i Strindbergs Giftas

Intressant att Strindberg kan läsas som rådgivningslitteratur; Hushållspolitik : konsumtion, kön och uppfostran i August Strindbergs Giftas av Anna Cavallin blev jag nyfiken på. Han var ju intresserad av det mesta, skrev om allt.

"I rådgivningstexterna instrueras den unga kvinnan i det rätta sättet att bli en god husmor och en god hustru - eller en förnöjsam ungmö, om lotten skulle falla så - och likaså framställs hur ynglingen ska förvandlas till rätt sorts man samt hur en sådan uppträder och vidare hur ett rätt äktenskap bör vara beskaffat." (sid 41)
Trevlig läsning för oss nördar. Detta triggar till en omläsning av novellerna i Giftas, om den slösaktiga Ludvig, som verkligen inte var något gott parti. Anna Cavallin är litteraturvetare vid Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet, hon undervisar i genusvetenskap.

6 kommentarer:

znogge sa...

Intressant och jag blir nästan lite frestad att läsa Strindberg igen. En intressant personlighet på många vis...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, intressant och missförstådd.

Annette sa...

Den boken måste jag läsa :)

Hannele sa...

Annette, jag förstår dej :)

FrökenChristina sa...

Giftasnovellerna är god läsning.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, jag får plocka fram dem igen, man upptäcker något nytt hela tiden.