Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

15 januari 2018

japanska råd för oss maximalister à la Kondo

Tips om boken fick jag av sonen som inte bott hemma på över tio år. Han har tidigare hjälpt oss att rensa i garaget och annat. En annan son har hjälpt maken gå igenom garderoben. Svärdottern har hjäpt mig rensa bland kläder - vilket skulle ha varit svårt ensam. Men man ska annars bara slänga och städa bland sina egna grejer: "Att kasta bort andra människors ägodelar utan att först be om tillåtelse visar på en fundamental brist på sunt förnuft", skriver Kondo.
Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem (The Life-Changing Magic of Tidying Up) av Marie Kondo är en bra bok för hon kräver inte att man måste tömma hemmet - bara man har ordning på sina saker och inte behåller saker som man inte tycker om och inte har glädje eller nytta av. Behålla bara saker som gör oss lyckliga och tillfreds.

Man ska gå igenom hela sitt hem, inte rumsvis utan gå igenom saker i olika kategorier; kläder, böcker, papper, komono (smink, köksgeråd, träning, smycken), sentimentalt (foton, dagböcker, souvenirer).

Papper kan vara svårt; räkningar, kontrakt, recept. Där har jag börjat minska inflödet av nytt papper; e-räkningar hamnar i mappar i datorn, har stoppat direkt-reklam, inga nya tidningar, läser Readly i iPad.

Komono betyder smågrejer, osorterade föremål, prylar
sortera komono i följande ordning;
dvd,
hudprodukter,
smink,
accessoarer,
värdeföremål (pass, kreditkort mm),
elektronisk utrustning (digitalkameror, sladdar),
hushållsutrustning (brevpapper, kontorsmaterial, sygrejer mm),
förbrukningsvaror (medicin, näsdukar, tvättmedel mm),
konserver och torra saker,
övrigt.

Böcker, olästa böcker, där finns många bra tips! Ganska tufft kapitel. Nu känner jag stor tillfredsställelse när sonen satte upp nya bokhyllor, jag kan hitta bland mina favoriter! En blir sugen på att följa Kondos alla bra tips och råd (värt att lägga 39 kr på hennes bok på rea nu).

"Om du en gång fått uppleva frihetskänslan av ett hem utan stora lager av saker kommer du aldrig mer att hamstra. Mina kunder berättar för mig att livet är roligare nu för att de brukar tävla med sig själv hur länge de kan klara sig utan något som tagit slut innan de köper nytt eller hittar en ersättning. Det är viktigt att ta reda på hur mycket du har i lådorna, och eliminera överflödet." (sid 106)

14 kommentarer:

znogge sa...

Det är bra att städa ut ordentligt lite då och då! Vi har ett skräprum som verkligen skulle behöva få sig en översyn och det nu...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, här är de bästa råd jag läst - inget skräprum mer!

Veiken sa...

Jag har börjat bli av med olika saker hemma. Någon jag känner ordnade en bakluckeloppis osv. Dessutom har jag ett barnbarn som nyligen har flyttat. Hon får ta en del. Hurra då stannar det inom familjen! hahaha!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veiken, bra idé, trevligt om de yngre kan få nytta av sakerna!

Klimakteriehäxan sa...

Komono - vad är det för ett ord??? googlar och hittar bara ett varumärke!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Komono betyder "små saker", förklaring finns i texten - saker som är svåra att sortera...

https://www.urbandictionary.com/define.php?term=komono

Ylva sa...

Värst vad du städar nu för tiden! Böcker tycker jag att man kan behålla om man har plats. (Jag har räddat en del som vi gallrat på skolbibblan...)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ylva, det har blivit så just nu... vinter är bra tid för lite rensning. Jag har blivit duktig på att gå till biblioteket, men sonen har hjälpt mig att sätta upp fina bokhyllor - till min stora glädje! ❤️

Ann-Christin sa...

Jag har faktiskt boken liggande i hyllan - kanske ska passa på att läsa den :-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ann-Christin, trodde du redan läst :) jag har tagit till mig många bra råd, maken vill också läsa!

Paula i pörtet sa...

Hej, tack för tv-tipset, hur har jag kunnat missa den? Kommer att titta redan ikväll för jag räknar inte med att orka titta på hela Idrottsgalan...
Men du, angående dödstädning o dylikt, jag har faktiskt gjort tvärtom i mitt liv. Jag har gjort mig av med förfärligt mycket grejer, och en del saker saknar jag nu som äldre oerhört mycket. Men allt var inte möjligt att spara när jag bytte land. Sen har jag levt nomadliv och flyttat minst vartannat år, och i varje flytt har jag släppt en massa grejer. Sist men inte minst har jag skänkt halva porslinsbohaget till dottern. Vad ska jag som bor ensam med en massa grejer att göra. Men tyvärr har en del från mormor försvunnit i hanteringen, det är så trist. Fortsätt du att eliminera, hihi

♥ Hanneles bokparadis sa...

Paula, visst är det fint program! En del saker försvann för mig också vid flytten till Sverige, nostalgi, därför rensar jag långsamt.

Mrs Calloway sa...

bokkapitlet är för hemskt!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, där fick vi bibliomaner inte lika mycket inspiration