Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 juni 2018

Skåpet av Ragnar Magnusson

"Sen han tilldelats Sunne kommuns kulturpris hade hans sökande i luntor och kyrkböcker blivit intensivare. En  slags besatthet som tvingade honom att gräva allt djupare i källskrifter och dokument. Maggan, hustrun, kände sig åsidosatt.
   - Om jag då dansade naken framför dig, skulle du inte lyfte ögena från luntorna dina, klagade hon en kväll.
   - Prova får du se, hade han svarat.
   Det gjorde hon och den kvällen blev inga anteckningar gjorda!"
Skåpet av Ragnar Magnusson ur samlingen Novellskåpet berättar om den ordentliga arbetsamma Olle som jobbade på en fabrik. Chefen var avundsjuk för han hade fått kommunens kulturpris, med bild i tidningen och allt. På arbetsplatsen rådde det totalt spritförbud men Olle kände sig frestad och lyckades gömma en flaska billig smuggelsprit i klädskåpet.

"Ensamvargen!
Visst, det var han. "Professorn" som han fick heta när han ignorerade de andras travkuponger och matchdiskussioner. Satt för sig själv vid klädskåpet, tuggade frånvarande på smörgåsen och försjunken i någon historisk skildring.
   Just nu var det Sunneprosten Anders Fryxells levnadsöden som fängslade honom" (sid 6)
28. Läs en novell utspelar sig på en arbetsplats.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III.

2 kommentarer:

Ugglanoboken sa...

Kul val för arbetsplatsnovellen! Tänk så mycket noveller det finns :-)

Hanneles bokparadis sa...

Helena, väldigt passande novell, kul med värmländskt ❤️