Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

25 juni 2018

Vem vet? av Guy de Maupassant

"Jag har alltid varit en enstöring, en sorts privatfilosof, en välvillig och förnöjsam varelse utan agg, till människor eller gudar. Jag har alltid levt ensam; andra personers närvaro gör mig på något sätt illa till mods. Hur ska det förklaras? Det vet jag inte. Jag vägrar naturligtvis inte att träffa folk eller att prata och äta middag med goda vänner, men efter en längre tids samvaro blir jag trött på dem; de tråkar ut mig" (sid 291)
Vem vet? av Guy de Maupassant (1850-1893) finns i Franska mästarnoveller. Den berättar om mannen som trivs bäst i sitt eget sällskap. En natt ser han hur alla hans möbler och egendom försvinner ut från hans hus. Han börjar resa runt och hittar allting i staden Rouen i en skum butik i en källarlokal. Han kontaktar polisen.
7. Läs en novell som ursprungligen gavs ut på 1800-talet.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III.

9 kommentarer:

Paula sa...

Av någon anledning har jag inte fått kläm på franska författare. Har provat läsa många romaner men det är något som inte stämmer. Det funkar inte med läsandet för mig. Men en vacker dag så...noveller är kanske mycket lättare att ta tills ig

Hanneles bokparadis sa...

Paula, jag har hittat många nya bra franska författare, i svt har även många fina franska filmer visats. Men jag erkänner att de kan vara knepiga... Har du läst Victor Hugo som skrev Les Misérables (1862)

Mrs Calloway sa...

som ung läste jag Maupassants noveller med stor behållning. under samma tid läste jag Maugham också

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, dessa herrar är ganska nya bekantskaper för mig.

Mrs Calloway sa...

jag vet inte vad som hänt. jag får plötsligt inga meddelanden om att jag fått nya kommentarer i bloggen längre. det är jättedumt. ibland kunde det ju hända att folk kommenterade ett gammalt inlägg och då såg jag det i min e- post. är detta något du känner igen, Hannele? är det något jag kan göra något åt, tror du?

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, meddelanden har jag inte fått på länge... i Utforma har jag valt att på Kommentarer krävs moderering av kommentarer på inlägg typ äldre än 5 dagar. Men jag måste aktivt kolla där nästan varje dag.

KajsaLisa sa...

Noveller är ofta lagom långa att läsa, en komprimerad story.

Mrs Calloway sa...

tack, Hannele! det var en bra idé. det löser ju en del. fortsätt kommentera hos enligt O! tycker att det verkar som om bloggen är OK igen. fruktansvärt trist med kapningar

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, noveller är bra sätt att lära känna och upptäcka nya författare.

Mrs Calloway, mycket trist att inte få ha sin blogg i fred... jag får väl göra ett försök igen