Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 juli 2018

Kidnappad av S B Caves

"Tror du att det är hopp du känner? Det är det inte. Det är skuld. De här skuldkänslorna har förgiftat dig i åratal. Och om du inte kommer på ett sätt att bli av med dem, kommer de att döda dig. Du måste lära dig att förlåta dig själv, Francine." Efter ett ögonblicks paus tillade han: "Jag har förlåtit dig för länge sedan."
    Hans ord var värre än att få ett slag i ansiktet. (sid 63)
Kidnappad (översättning Nils Larsson) av S B Caves börjar med att det gått tio år efter Autumns försvinnande och hennes mor Francine får en anonym lapp: "Jag vet var hon är". En ung kvinna kontaktar henne och berättar att hon är Autumns kompis, hon kallas Lena. Lena är smutsig, hungrig och rädd, hon får duscha och sova hos Francine. Francines ex-man Will har gift om sig och vill lämna allt detta bakom sig, fast han tjänar stora pengar på att skriva böcker om sin dotters försvinnande. Lena berättar att en känd tv-stjärna har haft partyn med flickorna hos sig i sitt fina hus i skogen, hon vet inte var. Lena försvinner och Francine är ensam, till polisen kan hon inte gå, för Lena säger att de är inblandade. Fin debut, en bladvändare för den som gillar denna genre.  Modernista.

18 kommentarer:

Villa Frejas bokblogg sa...

Låter som riktigt ruggig läsning.

Hanneles bokparadis sa...

Freja, en bra bok om man gillar den genren, jag är lite för feg...

znogge sa...

Den låter som en bok i min smak så tack för tipset.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, välskrivet, jag tror du skulle gilla denna.

Mösstanten sa...

Kanske för otäck för att passa mig?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, svårt att säga, tufft när barn och unga är inblandade... egentligen inte min favoritgenre, fast jag ser deckare på tv.

wiolettan sa...

Ajdå, verkar vara spännande, för spännande för min smak. Jag älskar deckare, men inte för hårda.
Ha det fint.

Hannele på Hisingen sa...

Wiolettan, bäst med gamla pusseldeckare à la Agatha Christie.

Unknown sa...

Det är jag som översatt boken. Kan intyga att den är väl värd att läsa slut. Som många har skrivit både i Sverige och utomlands (Goodreads) är det en riktig bladvändare, omöjlig att släppa. Visserligen blir den lite väl otäck ibland, men allt ordnar sig till slut. Det skulle gå att göra en TV-serie eller film av boken, så spännande är den. Handlingen kan verka otrolig, men det har hänt liknande saker i Sydamerika, jag har kollat. Inga hemska detaljer, om någon är rädd för det, det mesta lämnas åt fantasin. För att vara en debutbok är den ovanligt välskriven. Känns som att den var skriven av en kvinna, men det är den inte. Hoppas det här kan locka fler att läsa den.

Nils Larsson

Hanneles bokparadis sa...

Nils Larsson, boken är välskriven, bra översättning, storyn intressant, de som gillar denna genre kommer att få bra behållning, uppskattar att man inte vältrar i hemska detaljer, tyvärr är inte världen god, finns sjuka människor. Jag är säker på att boken kommer att filmatiseras, den passar till det, fantastisk debut.

Unknown sa...

Håller med dig, Hannele. Jag blev överraskad över att en debutbok kunde vara så välskriven. Jag har översatt 120 böcker sedan början av 80-talet, mest deckare och thrillers, jag är över pensionsåldern men jobbar på fortfarande. Och jag har läst en hel del deckare under åren. Hoppas att förlagen fortsätter att satsa. Många drar ner på översättningar och en del författare slår aldrig igenom hos läsarna eller också hittar folk inte böckerna, eftersom allt färre tidningar recenserar några böcker. Och då tvekar förlagen att ge ut ännu en bok av en författare som sålt bra i hemlandet. Vi får hålla tummarna för att många hittar den här boken och att författaren skriver fler i samma stil.

Hanneles bokparadis sa...

Nils Larsson, wow, jag som knappt läst 120 böcker... Översättare är väldigt viktiga, trist att bara läsa svenskt. Många bra böcker försvinner, roligt att mindre förlag vågar ge ut. Läs Göteborgs-Posten, de är duktiga på att recensera olika sorters böcker, olika genrer. Genom bokbloggar har jag hittat många bra läsvärda böcker, vidgat min bekvämlighetszon en aning.

Unknown sa...

Jag bor själv på västkusten, så jag har prenumererat på GP i många år, nu läser jag bara tidningen på nätet. GP är mycket dåliga på att recensera deckare, tror att de bara skrivit om en handfull av mina översättningar genom åren, inte ens mina historiska romaner och dem som prisbelönats eller nominerats av deckarakademin.

Hanneles bokparadis sa...

Nils Larsson, bara kokböcker ges ut 365 varje år... ändå tycker jag Göteborgs-Posten uppmärksammar många olika genrer, mycket ungdomskultur, musik, konst... bättre än huvudstadstidningar. Själv är jag ingen deckareläsare, försöker.

Läsvärd eller inte sa...

Den låter bra

Hanneles bokparadis sa...

Absolut, välskriven och spännande

Åsa sa...

Låter läskigt, lite som Twin Peaks på något vis. Eftersom den blev månadens bästa bok för dig så måste den ju vara bra! :)

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, möjligt, jag har inte sett, läskigt för mig :)