Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 augusti 2018

en annan H-roman

   D spände sina muskler en aning och några i skaran skrattade. H ogillar interna skämt på fester, men stannade ändå kvar, han ville höra vart detta skulle ta vägen.
   Hon frågade:
   "Vad vore det för vits med att närma sig D, eller bilden av D, i sömnen när han kan ge så mycket mer in real life? Verkligheten är här och nu, där den kan upplevas och manipuleras." (sid 61)
Jag tänkte nog på mitt vackra namn när jag plockade fram boken H av Åsa Nilsonne från bibliotekshyllan. Nilssonne är professor i medicinsk psykiatri, hon har nog haft roligt när hon skrev boken. En bok om förälskelse och en dörr som står öppen. Vågar jag?

   Lite slarvigt att låta gränsen gå just där. I verkligheten är den, såsom gränser brukar vara, bitvis diffus och otydlig. Som när H känner sig som en med sina doktorander, när deras observationer och tankar och känslor flyter ihop med hans. Eller när han tittar på fotboll eller friidrott och känner den rena träffen på bollen, eller den frenetiska spurten i sin egen kropp. Eller när han lider med andra och mår bättre efter att ha skickat pengar till en hjälporganisation. (sid 216)

7 kommentarer:

Mösstanten sa...

Verkar spännande som alltid hos dig. D Enna har jag aldrig hört talas om.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, inte jag heller, boken impulslån på biblioteket.

znogge sa...

Den får stå kvar på hyllan för min del känner jag spontant!

Rak i ryggen sa...

Om något av författaren smittar av sig på verket så är det en underbar bok. Har träffat Åsa Nilsonne genom jobbet, och hon är verkligen inspirerande. ”Skriv en bok! Ni kan också. Skriv en bok!” har hon öppnat föredrag som handlar om något helt annat. Just H har väl kritiserats för bristande gestaltning, men vad jag förstår är det en roman som gestaltar två olika delar av den mänskliga hjärnan, på ett vetenskapligt konceptuellt och inte traditionellt litterärt plan. Har dock inte läst själv. Omslaget är fint :)

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, kanske hittar du en Z-bok...

Rak, en annorlunda bok må jag säga, mycket om hjärnan... Omslaget skulle jag kunna ha som örngott :)

Villa Frejas bokblogg sa...

Snygg H-bok men jag vill gärna ha en med ett S ;)

Hanneles bokparadis sa...

Freja, den skriver du ju själv :)