Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 februari 2019

Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg

"Marika tyckte inte om sina lediga dagar, hon visste inte vad hon skulle fylla dem med. Hela hennes vuxna liv hade varit en enda lång arbetsperiod och när hon någon enstaka gång haft semester eller tid för sig själv hade hon badat och solat eller shoppat med sina vänner. Men allt det hade upphört i samma stund som hon tackat nej till tjänsten i London. De småländska shoppingcentrumen hade inte riktigt samma utbud som de i Dubai. Och vännerna som skulle höra av sig och komma och hälsa på, vart hade de tagit vägen?" (sid 51)
Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg är den tredje delen av Huskvarna-trilogin börjar med Marika som arbetar som innevaktmästare i byns kyrka, en befattning hon inte riktigt kan förlika sig med efter tidigare karriär.

Parallellt i Eksjö år 1865 råkar Karolinas far i olycka och avlider, resten av familjen hotas av fattighus och splittras. Hon är är fortfarande omyndig och kvinna, moder sitter i rullstol, och borgmästaren tillåter dem inte idka faderns verkstad med vaxblekning. Hur ska hon kunna hålla ihop familjen? En välskriven bladvändare, nutid och dåtid som möts, fina kvinnoporträtt.

6 kommentarer:

Znogge sa...

Jag gillar dem!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, visst är Klinberg bra, ser framemot hennes nya.

Ama de casa sa...

Jag gillar inte riktigt när böcker utspelar sig i olika tidsperioder. Jag blir förvirrad då... :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, livet är förvirrande :)

Yasmine sa...

Låter som intressanta böcker!

Hanneles bokparadis sa...

Yasmine, svensk kvinnohistoria.