Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 april 2019

Kvinnan som jagade ensam

"Huset var ju tomt. Våld var aldrig något som hade tilltalat henne. Inte ens när det handlade om självförsvar. Men hon hade accepterat att de var tvungna att jobba med olika metoder för att komma åt nazisterna.  Demonstrationer. Opinionsbildning. Nätattacker. Utbildning. Och förstörande av de lokaler och redskap som användes för att hetsa mot minoriteter eller för att angripa demokratins försvarare. Ibland måste de rent fysiskt stoppa spridningen av hatet." (sid 11)
Kvinnan som jagade ensam (2019) av Jonsson Magnus (tredje delen i Hatet-trilogin) berättar om doktoranden Linn Ståhl som bestämt sig för att inte samarbeta med Stockholmspolisen. Men när en av hennes tidigare vänner från Antifascistisk aktion söker upp henne i ett känsligt ärende och kort därefter återfinns död, kan hon inte undvika att bli involverad. Tuff och orädd som en skateboardåkande Lisbeth Salander. En kamp mellan de onda och de goda.

AFA hade gjort tillslag för att förstöra fascisternas lokal, men blev överraskade och illa misshandlade. Hade någon skvallrat, var de lurade i ett bakhåll? Varför var Anton inte skadad? När Ezgi fortfarande ligger medvetslös på sjukhuset. Polisen undersöker platsen och hittar spår av kontaktpersonen som gripits för grov misshandel under nazistdemonstrationen utanför bokmässan i Göteborg.

"Men hur mycket vet du egentligen om honom? Om han är infiltratören, så är det väl inte orimligt att han försökte skjuta sig ut, för att komma undan och fortsätta sitt uppdrag. En död polis kanske rentav skulle höja hans status inom AFA. Hjälpa honom att klättra några snäpp inom organisationen.(sid 199)

12 kommentarer:

Christina Karlsson sa...

Ojdå, många som läser om krig just nu. Läste nyss en recension på liknande tema. Intressant och gripande. Och kanske ett sätt att bearbeta faktumet att det finns krig....

Ha en fin påskhelg!

Hanneles bokparadis sa...

Christina, ett krig mellan de onda och goda... om tolerans, acceptera att vi är olika.

Mösstanten sa...

Intressant. Både AFA och Nazisterna är ju ute på kanten.

Rak i ryggen sa...

Måste man heta Ståhl för att vara en cool kvinna? ;)
Kanske är lättsam läsning om man vill bredda sina åsikter om de antidemokratiska?

Znogge sa...

Intressant och aktuellt.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, väldigt aktuell roman.

Hanna, lite roligt är det ju :)

Znogge, kusligt aktuellt.

Znogge sa...

Grattis på födelsedagen förresten!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tackar! ❤️

Robert W sa...

Grattis på födelsedagen Hannele!

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, tack, grattis själv i efterskott! ❤️

Josephine sa...

intressant. Kusligt - rent otäckt när orden tar slut och våldet tar vid. Jag blev knivhotad för länge sedan, men hade tur på det viset att han insåg det absurda i samma ögonblick som mig, han fortsatte att hota men attackerade mig aldrig. Hade han gjort det hade jag inte haft en chans.

Hanneles bokparadis sa...

Josephine, riktigt otäckt, skönt att det inte blev värre.