Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

31 oktober 2019

Hundra år i samma klass av Mats Källblad

"Bröderna var oense om många minnen.  Bland annat om när deras far hade dött. En menade att han själv hade varit på begravningen. Men det visade sig att han haft en annan far." (sid 32)

"En gång i kvartalet kom socialhjälp i form av pengar. Då var det högtid. Annars var det torftigt med mat och barnen var hungriga jämnt." (sid 33)
Hundra år i samma klass (2014) av Mats Källblad blev jag rekommenderad av bibliotekarien. Maken tyckte mycket om boken, en fantastisk bok, sa han. Boken börjar med den sanna historien om författarens mormor Ester (som var duktig i skolan och ville sen gå vidare på hushållsskola, men hon kom inte in. Det var bara för bondflickor); "uppvuxen i statarfamilj och mor till elva barn som kom att spridas ut till olika fosterhem. Han utforskar den bakgrund som formade honom och skapade en vilja att berätta en annan historia än vad den skrivande, målande och filmande klassen brukar förmedla."

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det är serier då, eller? Den verkar jätteintressant.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, riktigt bra, maken tyckte boken fantastisk.

Znogge sa...

Det låter som en bra och intressant bok. Det gäller att förmedla även folkets historia vilket jag tycker man börjar bli mycket bättre på numera.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, flera läsvärda historier.

Veiken sa...

Det är trevligt med lite annorlunda böcker som dessutom har ett budskap!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, en riktigt bra läsvärd bok!