Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

06 januari 2020

Att lura åldrandet : hälsohetsen som jagar oss ända in i döden

Att lura åldrandet : hälsohetsen som jagar oss ända in i döden (2019) av Barbara Ehrenreich vänder på begreppen och myten kring den hälsosamma kroppen. Vitaminshakes och proteinjuicer. Tillräckligt med träning, bra kost och god sömn. Vi lever i en tid som framhåller att vi själva bär ansvaret för vår hälsa och livslängd. Med gymmedlemskap och diverse dieter sliter vi ut oss i syfte att leva sundare liv. Men hur mycket tid ska vi egentligen ägna åt kampen att förlänga livet? En bok som väcker många tankar.

"I artikeln i Scientific Amercan för tio år sedan stod det att immunförsvaret faktiskt hjälper tumörer att växa och sprida sig, vilket är ungefär som om brandkåren var full av pyromaner.
 Men hur mycket vi än anstränger oss är det inte allt som låter sig kontrolleras, inte ens vår egen kropp och själ. För mig var det här första lärdomen om makrofagerna som mot allt förnuft främjar dödliga cancerformer. " (sid 10)

Författaren har akademisk examina i både kemi och fysik, och doktorerat i cellbiologi. Hon ifrågasätter mängder av tester och undersökningar som gynnar mest läkemedelsföretag och försäkringsbolag. De flesta fogar sig, några är "galna testmotståndare". Författaren riktar fokus på frågor om samhälle och ekonomi, hon bor i USA och detta kan skilja sig från Sverige. I boken finns massa olika exempel; olika screening, rutinmässig mammografi för unga kvinnor, ultraljud, magnetröntgen, röntgen hos tandläkare, antibiotika till förkylda barn mot virus... som hjälper bara mot bakterie. Själv äter jag tabletter efter min axelbrott för eventuell beskördhet - som kan visa sig när jag är 80 år...

"Hälsa som dygd - god mat är "syndigt läcker" medan nyttiga alternativ i brist på smak marknadsförs som "skuldfria". De som försöker kompensera för avsteg vidtar straffåtgärder som fasta, reningskurer eller dieter bestående av olika juicer som någa portioneras ut under dagen.
    Min reaktion på åldrandetvar annorlunda. Gradvis kom jag till insikt om att jag var gammal nog att dö, och med det menar jag inte att vi alla har ett bäst före-datum. Det finns så klart ingen specifik ålder då en person upphör att vara värd fler medicinska investeringar, oavsett om de förebyggande eller botande."
5. Läs en bok vars författare är från USA.

17 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det viktiga är väl att vi mår bra och trivs så länge vi lever. Det gör man ju inte alktid, men det är väl vad man vill. Inte vill jag plåga mig för att eventuellt leva lite längre. Det där verkar vara en intressant bok.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, boken väcker många tankar och funderingar. Många beslut man får ta under resans gång.

Znogge sa...

En bra balans är nog att föredra men det gäller att hitta den...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, kanske det alla letar efter...

Geddfish ♥ sa...

Man har nog i alla tider letat efter det optimala. Jag kommer ihåg min mamma, som var född 1908 åt lite av hälsokost och skulle bara äta vitan på ägget mm. Och pappa tog inget smör på brödet. De levde i 76 resp 81 år.
Alla vill leva länge men ingen vill dö.

Jag tror på en bra balans och det man känner kroppen mår bra av. Sen blir det som det blir.

Hanneles bokparadis sa...

Gerd ♥ visst är det så mycket mode och olika forskning... inte lätt att hänga med, själv lever jag ganska enkelt, med varierande naturlig mat, har bara ätit smör, rör på mig.

Mia Halvarsson sa...

Mycket intressant!!! Den måste jag läsa, tack för tipset!! Jag är supermotståndare till den här hetsen som är nu....

Hanneles bokparadis sa...

Mia, det har blivit för mycket, man blir stressad...

Christina Karlsson sa...

Den låter intressant. Hälsan är ju något vi tänker på och förhåller oss till hela tiden...Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Christina Karlsson, boken har en intressant tänkvärd vinkel.

em sa...

Hon är bra Barbara E.
Har inte läst den här boken, men flera av hennes andra böcker.
Margaretha

femfemman sa...

Och plötsligt hade jag i ett klick... utan att jag nya visste... hdmnatcpå en ny blogg. Kul tyckte jag och kollade runt lite. Kan absolut tänka mig att återkomma hit till det rosa, inbjudande.
Apropå att lura åldrandet, så håller jag mig på med det; vägrar att gå i pension, trots 6u nyss fyllda. Jobbar i och för sig bara tre dagar i veckan... mormorsjobbar en dag....jobbigaste, men roligaste dagen. Försöker få till de där 10 000 stegen per dag, försöker träna musklerna ... Blostryckstabletter har gjort att mätaren blir riktigt nöjd... Men titta sig i spegeln, nä, det ska man inte göra, för det är då msn inser att man inte kan lura åldrandet. Det liksom går av sig självt! Ha en god vecka!

Hanneles bokparadis sa...

em, verkligen intressant klok kvinna.

femfemman, vi har fyra barn och fyra barnbarn, ser inte längre det nödvändigt att jobba... tabletter vid behov kan underlätta livet, utseendet är inte viktigt, ha det bra själv.

KajsaLisa sa...

Lagom hälsosam utan överdrifter är nog det bästa. Dessutom kan man ju få ha lite kul så länge man lever och slippa ångest.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, precis, håller med dig.

Ylva sa...

Det går ju inte att lyssna på alla regler, i så fall finns det inget kvar att äta! Hon verkar vara klok.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, lite läskigt... och stressande.