Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 januari 2020

Löparna av Olga Tokarczuk

   "De hörde till den så kallade campinggenerationer, med hussubstitutet på släp varje gång de skulle semestra. Spritkök, små klaffbord och stolar. Plastsnöre för upphängning av stätt på campingplatsen, tvättklämmor av trä. Vaxduk på bordet, impregnerad. Komplett picknickutstyrsel - plasttallrikar i färg, bestick, saltkar och små glas. 
    Någonstans längs vägen på en eller annan loppmarknad som mina föräldrar älskade att besöka (när de inte var upptagna med att fotografera varandra framför kyrkor och minnesmärken)" (sid 8)
Löparna av Olga Tokarczuk innehåller olika berättelser, ibland som självbiografiskt, börjar med tidiga barndomsminnen, studietiden. Tokarczuk är otroligt kunnig och gjort noggrann research. Vissa stycken korta fragment, några längre om Frédéric Chopins syster smugglar hans konserverade hjärta över gränsen till Polen. En kvinna flyger över halva jordklotet med uppdraget att barmhärtighetsmörda sin dödssjuka tonårskärlek. En man sjunker långsamt ned i galenskap efter att hans fru och barn mystiskt försvunnit under en semesterresa, för att sedan lika mystiskt dyka upp igen. Den ryska sekten Löparna förkunnar att vägen till frälsning ligger i att aldrig slå sig till ro. Episoder och fragment avlöser varandra i en lekfull och originell romantext som rör sig fritt genom tid och rum. Det handlar om resande och migration, liv och död, och den mänskliga kroppens förfall och bevarande.

"På väg tillbaka till bilen sneddar han över kyrkogården. Samtliga gravar är vända mt havet, som på en amfiteater, så att de döda ska kunna ta del av hamnens långsamma, enformiga lunk. Säkert gläds de åt den vita färjan, ser den kanske rent av som en ärkeängel med själar i lasten på sin himmelska kryssning." (sid 49)
35. Läs en bok vars omslag i huvudsak är gult.

11 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den verkar likna Daghus, natthus i uppbyggnad. Den var fascinerande och jag räknar med att denna är det också.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, man känner igen Tokarczuks sätt att skriva.

Ugglanoboken sa...

Den här ska ska jag absolut läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, intressant läsvärd författare!

Ama de casa sa...

Smuggla ett konserverat hjärta? Låter rätt makabert om du frågar mig...

wiolettan sa...

Intressant verkligen, på många sätt.
Önskar dig en fin fortsättning på år 2020.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, sånt gjorde man förr i tiden...

Wiolettan, önskar dig detsamma.

Znogge sa...

Den låter mycket speciell är min spontana kommentar...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en mycket speciell författare...

Margit sa...

Jag läste just Löparna (Vaeltajat på finska). En fin filosofisk bok.

Hanneles bokparadis sa...

Margit, boken väcker många tankar.