Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 april 2020

Efter solen av Jonas Eika

"Citykyrkan låg i nordöstra London, Stratford, tror jag, i ett avsides industrikvarter tjugo minuters gångväg från Leyton Station, och brukarna hade redan avtjänat sina fem timmar när vi var framme strax före elva. Det var så de betalade för sin vistelse på behandlingshemmet, berättade Aurora, genom att arbeta av det i fabrikerna. Alltsammans ägdes av ett av de privata företag staten börjat erbjuda att ta över sina sociala uppgifter. Många skickades dit efter att ha gått på bidrag en längre tid, som ett slags kombinerad aktivering och avvänjning." (sid 119)
Efter solen (2020) av Jonas Eika innehåller noveller: I Köpenhamn missar en IT-konsult sitt arbetsmöte och träffar i stället en ung man som inviger honom i derivatbranschen, en spökekonomi som ersatt den gamla aktiemarknaden. En äldre man i sorg finner ett främmande föremål i öknen, som alltmer upptar hans existens: medan hans fru är på konsert i Las Vegas försöker han förena sig med det. I vad som kunde kallas London utgör tre personer ett slags familj, men pressas av beroenden, ekonomi och det barn som är på väg... gemensamt att alla deltar de i avvecklingen av denna värld.

Yngste pristagare någonsin motta Nordiska Rådets litteraturpris 2019.

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den har jag tänkt på men det har inte blivit av att jag har skaffat den. Intressant.

Znogge sa...

Den blir jag pigg på att läsa. Ska se om vårt bibliotek har den. Ska ge novellerna en chans också så får vi se hur det går.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant ung författare.

Znogge, jag tyckte även om Annika Norlins noveller, det finns så mycket bra.

Bosse Lidén sa...

Lät intressant. Gillar att sticka mellan med "sådana" böcker. Ska hämta Peter Robinsons senaste idag. Har läst alla hans böcker.

Hanneles bokparadis sa...

Bosse Lidén, Peter Robinson har jag inte läst, ska hämta andra böcker på biblioteket.