Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

20 maj 2020

En världsomsegling under havet av Jules Verne

"Den 21 januari 1868 plöjde vi Indiska oceanens vågor. Vattnet i detta stora hav är så genomskinligt, att man grips av svindel när man ser genom det. I regel gick Nautilus på ett djup av mellan etthundra och tvåhundra meter.
     Ibland kom en mängd sjöfågel i vår närhet. Besättningen passade då på att skjuta för att förse oss med föda. Då och då satte vi ut nät. Utom fisk fångade vi åtskilliga arter av sköldpaddsläktet. Deras kött var inte alltid så välsmakande, men av deras ägg kunde vår kock bereda förträffliga rätter." (sid 96)
En världsomsegling under havet (1870) av Jules Verne berättar om ett okänt djur har visat sig i världshaven, professor Arronax och hans betjänt Charles reser till Stilla Havet för att lösa mysteriet. Där blir de tillfångatagna av den gåtfulle kapten Nemo i ubåten Nautilus.  I denna ubåt färdas de tre runt jorden. Jag hittade en vacker illustrerad utgåva från 1956 (med Hugo Gyllanders översättning och bearbetning).

Professor Aronnax har gett ut en bok om världsdjupens hemligheter, en tidning ger honom i uppdrag av att diskutera sin syn på ämnet. Arronax har upptäckt ett mystiskt undervattensskär  som  beter sig som en val, det tycks även kunna förflytta sig runt jorden med en enorm hastighet.

Denna narval innebär också ett hot mot rederier och fartyg eftersom flera skepp har haft sammanstötningar med den. Alltså måste den förintas. Professor Aronnax åker med detta uppdrag. De slungas överbord men lyckas ta sig upp på dennas "rygg", och finner att det egentligen är skrovet på en ubåt. En fantasifull resa genom världshaven får de bland annat se Atlantis, jättebläckfiskar och gå på jakt i Crespoöns skogar. Kapten Nemo vill inte sätta sin fot på fastlandet igen. Boken slutar, och man får fortsättning i Den hemlighetsfulla ön.

12 kommentarer:

Veiken sa...

Denna fantastiska klassiker. Verkligen något jag tyckte om som ung!
Vet inte om jag skulle tycka likadant idag! ;)

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, så ung var jag inte när jag läste Jules Verne, vi har några hemma, kul att återupptäcka.

Josefin sa...

Jag tyckte mycket om den här när jag läste den för något år sedan. Har inte läst fortsättningen än, men det ska bli kul att göra.

Robert W sa...

Jag läste böcker av Jules Verne när jag var barn. Osäker på om det var förkortade versioner för att passa yngre. Jag skulle vilja läsa dem igen.

tanthuset.blogg.se sa...

Alltså, jag känner mig lite dum men jag har inte läst nån av de här böckerna...jag får skämmas!

Hanneles bokparadis sa...

Josefina, jag har en kortare variation av fortsättningen.

Robert W, jag började nog läsa Jules Verne som vuxen.

Anna-Lena, skämmas ska man inte göra, världen är full av böcker.

Klimakteriehäxan sa...

Oj, det var länge sen ...

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, kanske ett par decennier sedan för mig.

Christina Karlsson sa...

Tänk att segla världen runt. Spännande!
Tack för boktips :)

Hanneles bokparadis sa...

Christina, Jules Verne hade fantasi :)

Jokke sa...

Den är en av mina största Favorit böcker. Äventyr och en liten pojke ( =jag) kan tänka vad är rätt och vad är fel...

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, jag var nog vuxen när jag började läsa Jules Verne...