Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 juni 2020

Göteborgs enda Barbara Cartland - smakbit

"Sedan märkte han att gardinerna var mycket urblekt, men att de lappats och lagats omsorgsfullt.
    Sofforna hade också bleknat och deras milda färg påminde honom om husets tegelväggar. Även sofföverdragen hade reparerats. Möblerna var välputsade och det fanns blommor överallt - rosor, kaprifoler, blå riddarsporrar, och till och med liljor som man brukar odla i växthusen för att pryda altaret i den lilla grå kyrkan som hans mor besökte om söndagarna." 
   "Det är ofattbart! Otroligt!" sade han för sig själv. (sid 24)
Dame Barbara Cartland (1901-2000), kvinnan som skrivit över 150 romaner, underskattad? Jag lånade Kärleken och Leoparden (1977) på Stadsbiblioteket, enda som finns på Göteborgs 25 bibliotek. Boken ingår i en utmaning med: Hanna; vi ska läsa en bok i en genre vi vanligtvis inte läser. Hon skulle fördjupa sig i Nora Roberts?

Kärleken och Leoparden berättar om lord Cheriton som reser inkognito till sina hemtrakter efter att ha segrat mot Frankrike. Han har beordrat att förstöra sitt barndomshem, för han har bara dåliga minnen. Han hittar i sitt vackra hem den unga vackra fattiga och föräldralösa Wivina som lever i det gamla huset med sin bror. Hon älskar huset och har skött om och gjort det trivsamt, fullt med blommor överallt. Hon är rädd och vill inte gifta sig med den farliga smugglaren Farlow. Wivinas bror Robert vill studera på universitetet i Oxford men de har inte råd.

Författaren har gjort research så mycket av fakta stämmer. Några av personerna har funnits. Intressant och läsvärd bok.
Flera smakbitar: HÄR.

28 kommentarer:

Robert W sa...

Barbara Cartland har jag aldrig läst. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, inte många män som har läst henne.

Mrs Calloway sa...

har inte heller läst Cartland, men skulle kunna tänka mig att testa. tack för smakebiten

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, tyckte om denna, klart läsvärd.

Monika sa...

Har faktiskt aldrig läst något av Barbara Cartland och känner mig nog inte speciellt nyfiken på att prova. Nora Roberts har jag läst och gillar inte. Romantik är inte min grej. Inte ens när det kombineras med något slags spänning 🙂

femfemman sa...

Sådana böcker gillar jag. Vardagsflykt! Liknar de böcker som just nu är populära bland då många , som vill läsa romantik blandat med beskrivning av verkliga platser och verkliga samhällsskildringar ur tiden. Jag menar då de böcker som Lucinda Riley skrivit. Böckerna om de sju systrarna, eller boken jag snart läst ut, Midnattsrosen.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, jag har läst ett par av Nora Roberts och tyckte de var bra.

Anna-Lena, inte fel att fly lite från vardagen ibland, finns nog många bra läsvärda. Lucinda Riley har jag inte läst, länade en gång på biblioteket men blev inte läst.

Lottens Bokblogg sa...

Tänk ja, det var en författare jag läste mycket av en gång i tiden.

Mia Eggimann sa...

Jag läste massa böcker av henne i tonåren, kanske provar jag en igen.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, kanske läser jag något mer men svårt att få tag på.

Mia, jag är nyfiken på att läsa mer.

Znogge sa...

Jag har läst några böcker av henne och de var helt okej. Generellt så anses väl inte hennes litteratur vara så fin men vad man tycker om att läsa är upp till var och en tycker jag.

Klimakteriehäxan sa...

Har nog aldrig läst Cartland. Men Nora Roberts.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag vet inte riktigt var "fin" litteratur är

Klimakteriehäxan, nu har jag läst båda, helt ok.

astridterese sa...

Jeg har ikke lest en eneste Barbara Cartland roman, selv om hun har skrevet så mange. De er ikke helt den type bok jeg foretrekker. Men egentlig burde man lese en bok av henne bare på grunn av hvem hun er :-)
Ha en riktig fin søndag!

Hanneles bokparadis sa...

AstridTerese, jag vill inte ha åsikt om böcker som jag inte har läst, ha en bra dag.

Paula sa...

Vilken kul annorlunda utmaning ! Cartland är jag säker på att jag läste som tonåring, men det var långt innan jag på sjuttiotalet började föra register över lästa böcker. Nora Roberts däremot läste jag flera böcker av på 90-talet.Lättlästa och lättsmälta. Jag beundrar dessa författare som kan spotta ur sig bok efter bok, flera om året, det går som på räls.
Tack för smakbit, ha en fin söndag

Bokdamen sa...

Låter som en intressant utmaning. Läste någon bok av Cartland i tonåren och något av Roberts blev det nog i ungdomen också. Tack för smakbiten!

Åsa sa...

Barbara Cartland har jag bestämt inte läst något av. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Paula, eller hur, klart man vill vidga sina vyer, och en så populär författare kan väl inte vara helt genomdålig?

Bokdamen, kul utmaning, Cartland tillhörde nog inte i min ungdomsläsning, gillade Dostojevskij på den tiden ❤️

Åsa, nu har jag utökat min repertoar.

Veiken sa...

Den paranta Barbara Cartland. Jag läste massor av hennes böcker när jag var riktigt ung! Frågan är om dom håller än idag. Böckerna finns väl i antikvariaten, tror jag!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, dessa böcker finns inte på antikvariat och börjar bli sällsynta på loppis.

Maria sa...

Har inte läst Barbara Cartland alls, men det är ju en författare som man hörde talas om mycket på 80- och 90-talet. Nu var det länge sedan jag hörde någon som läste henne. Måste kolla om hon finns på mitt bibliotek.

Ama de casa sa...

Jag ser henne framför mig. Liggandes i soffan, rosaklädd, dikterandes sina romaner. Tror nog att det kanske snarare var en parodi än en dokumentär jag såg :-D

Hanneles bokparadis sa...

Ama, det är nog korrekt bild av Dame Barbara Cartland :)

Cinnamon sa...

Jag har läst 2-3 av Barbara Cartlands böcker. tror att de kan finnas kvar i mina föräldrars sommarstuga.
Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, ny trevlig läsupplevelse för mig.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Tack för smakbiten. Det är intressant med Cartlands budskap om klass, genus och historiska orättvisor, när hon främst är känd som drottningen av romance. Roligt med hennes miljöbeskrivningar, även om de överförenklats till turistiskt kitsch. Ha en fin läsvecka!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, hon kanske är underskattad Dame, ha en bra läsvecka själv!