Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 augusti 2021

Öppet vatten av Daniel Pedersen

Öppet vatten (2021) av Daniel Pedersen är hans första skönlitterära bok, trots allvarligt tema finns det ljus. Någon vecka innan hans dotter ska födas försvinner berättarens fader. Snart står det klart att han gått ned i en älv. Därmed befinner sig både den kommande och den föregående generationen i olika vattenriken. Från detta gränsland mellan liv och död, fyllt av saknad och kärlek, längtan och sorg, skildras en lång vår i väntan på att fadern ska återfinnas, en tid som också upptas av den nyfödda dotterns närhet. Med lågmäld poetisk precision beskrivs hur vattnets strömmar rör sig genom världen och omfamnar både levande och döda, såväl den försvunna kroppens skrämmande närvaro som den nyföddas obändiga livskraft.

"Jag ser en människa som samlar tiden i sitt bröst. Men, det ger bilden av att tiden flyter och är en flod och att den rör sig av och an, och att människan i sig fångar denna tid. Som om den vore någonting yttre. Hur kan man tänka om och se tiden som artikulerad i själva den mänskliga köttsligheten, i människans rynkiga ansikte, i lemmarna som inte längre har energi eller spänst nog att röras som man önskar.
     Nätterna rasar genom nätterna.
" (sid 90)

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det verkar lite krångligt. Men det kanske är för tidigt på morgonen. Intressant att få veta om en ny debut i alla fall.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, klart läsvärd bok, vackert om sorg och glädje.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Fin bok. Tyckte om dubbelexponeringen.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, även omslaget är speciellt.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Ja, Nina Ulmaja gör väl nästan alla förlagets omslag. Skicklig illustratör.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, kände inte till henne till namn.