Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 augusti 2021

Pojken i huset bredvid av Enid Blyton

"Kit var en underbar kamrat. Han hade så mycket skämt för sig och var så glad och full av skratt, att de andra var överförtjusta att ha honom med sig. De gick ut genom grinden i bortre delen av trädgården och över åkrarna med matpaketen på ryggen. Paketen var ombundna med remmar.
   - Vi har en egen båt nere vid floden, sa Robin. Vi hade tänkt ta och ro i den ner till den där lilla ön idag, och äta frukost där och sen ge ss ut på upptäcktsfärd längre ner.
   - Man vet aldrig när jag kan behöva ett bra gömställe! sa Kit med ett skratt. Vi kan låtsas att vi är på jakt efter ett sånt - ett där ingen kan finna mej, inte ens om de sökte i veckor!
" (sid 60)

Pojken i huset bredvid (The boy next door 1945) av Enid Blyton berättar om tre barn som är hemma på semestern. De tror att det bor en pojke som granne med dem - en ganska mystisk pojke. Folk säger att det inte finns någon pojke där, men de vet att det finns. Vem är han? Varför gömmer han sig? Kan de få bli vänner med honom?

De kryper under häcken till pojken och sedan börjar det roliga äventyret. Kit är en fånge i huset bredvid och riskerar att kidnappas. Barnen bestämmer sig för att rädda honom. De tar Kit till en gammal husbåt där de stöter på kidnapparna! Det är en bok man inte kan lägga ifrån sig förrän man har avslutat den, en riktig äventyrshistoria, kanske en av Enid Blytons bästa.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Oj, oj, oj! Den hade jag slukat när jag var liten, men jag stötte aldrig på den. Läste ju femböcker förstås. Och de där böckerna med Äventyrens i titeln.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en ”ny” bok som jag inte hört talas om, riktigt spännande 🙂

Znogge sa...

Den har jag helt missat! Tack för tipset.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, visste knappt att denna fanns, riktigt kul att läsa!

Ama de casa sa...

Jag läste mycket av Enid Blyton i barn- och ungdomen, men det var främst Fem-böckerna.

Klimakteriehäxan sa...

Den skulle jag faktiskt vilja läsa!

femfemman sa...

Enid Blyton..
Ja, hon/han...eller vilka de nu är/var... Kunde konsten att fängsla unga läsare redan gör 55-60 år sedan.Tror inte jag läst denna...

Hanneles bokparadis sa...

Ama, jag har läst alla Fem-böcker ganska nyligen...

Klimakteriehäxan, underbart mysigt och spännande!

Anna-Lena, Enid Blyton fängslar fortfarande 2021, jag är impad att det är olika teman i alla böcker...