Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 september 2021

triggas av dålig kritik

Mösstanten har en bra läsvärd bokblogg: HÄR.

Mösstanten skriver om Edward D. Hochs novell: "Jag började läsa den sista novellen, Spionen som tappade minnet (The Spy Who Didn't Remember 1972) av Edward D. Hoch. Läs inte den. Novellen var så barnsligt dålig så jag kunde inte läsa den till slut."
Klart att jag blir nyfiken, vill läsa den själv. Karln har ju fått många priser och skrivit 938 noveller! I boken står det att han är den kanske framgångsrikaste deckarnovellisten i USA, flera av hans historier dyker upp inte bara i de mest välrenommerade tidskrifter inom kriminalgenren utan också i ett mycket stort antal antologier. Jag blir nyfiken om novellen verkligen är så dålig. Jag är ingen van spionlitteraturläsare, men lockas direkt av miljön i början:

"Det var en kylig aprilkväll i London, och Melbourne drog in djupa andetag av den friska luften medan han gick. Han passerande Prince of Wales-teatern där man för tredje månaden i rad gav något som hette "Fånga min själ" och därefter en liten klart upplyst bokhandel som skyltade med den senaste amerikanska bestsellern. Piccadillys grälla neonskyltar kom allt närmare och han skyndade beslutsamt vidare med spänstiga steg. När han väl hade fått kontakt med Saffron skulle resten vara en enkel sak. Han tänkte på Gilda som var kvar i rummet och väntade på honom, men det var bara en hastig tanke." (sid 193, översättning av Berit Skogsberg)

Klart läsvärd spionroman om rysk avhoppare, om det farliga dubbellivet. Lätt kanske reta sig på kvinnobeskrivningen för femtio år sedan: "Hon var en frappant blondin, ganska ung, med bred mun och det litet truliga utseende som man ofta såg på enklare dansställen i London."
Jag hade förväntat mig twist med "hon" och "hen", men det blev barnramsor i stället. Kanske har jag hittat ny favoritgenre, många intressanta författarnamn dök upp i antologin. Redaktör Jan Broberg var en av Sveriges främsta deckarexperter och grundare av Svenska Deckarakademin 1971.

16 kommentarer:

Mösstanten sa...

Orsaken till att jag tyckte att den var så dålig var att älskarinnan visste att han var spion och dessutom skulle träffa en avhoppare. Hans exfru visste att han var spion. Ungefär som om man är på krogen och raggar. Vad jobbar du med? Jag är spion. Jamen så går det ju inte till.

Mösstanten sa...

Men du har rätti att ett kritiskt omdöme kan locka till läsning. Och jag har inget emot spionhistorier. De kan ge mycket om människor, om politik, om världen, och vara gräsligt spännande.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag tror inte alltid på recensioner, vill läsa boken själv innan jag skapar en åsikt, samma gäller filmer. Dessutom kan smaken vara olika.

Mösstanten sa...

Smaken betyder också en del. Absolut.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, läser oftast recensioner efter jag läst boken.

znogge sa...

Det bästa är helt enkelt att bilda sig en egen uppfattning. Hur vi uppfattar böcker är självklart subjektivt och vi kan inte alla tycka lika.

Ha en bra start på veckan!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, så är det, tur att det finns böcker för alla smaker, ha en fin dag.

Veiken sa...

Smart att skaffa sig en egen uppfattning. Vi tycker olika, det är liksom det som är grejen!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, tråkigt skulle det vara annars!

Ama de casa sa...

Man kan verkligen uppfatta böcker på helt olika vis. Det är ju inget fel med det :-)

wiolettan sa...

Att uppfatta böcker på helt olika sätt, det händer mig ofta. Senast i sommar läste jag en bok, tyckte den var givande på många plan, min syster gillade den inte och kunde inte läsa den klart ens.
Kram.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, därför finns det bokcirklar och annat där man diskuterar böcker :)

Wiolettan, visst är det intressant hur man kan uppfatta böcker helt olika, det händer ganska ofta. Kram

femfemman sa...

Man tycker olika. Om det mesta. Ofta om litteratur. Variation är bäst för mig. Vill inte hålla mej till en genre..
Men noveller, det brukar jag inte läsa. Blev besviken på hennes, nobelpristagerskans, noveller. Sen bär det mig emot. Tokigt!
Ha det gott

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, sällan jag ger upp efter en besvikelse, läser gärna varierat.

Mrs Calloway sa...

spännande bok som jag inte kände till

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag fick tips om många bra författare