Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 oktober 2021

Inne i spegelsalen av Liv Strömquist

Inne i spegelsalen (2021) av Liv Strömquist speglar vår tids upptagenhet av att vara snygg, och med hjälp av av filosofiska och sociologiska teorier berättar hon om några kvinnor genom historien vars liv styrts av deras yttre. Gamla Testamentets Rakel, som Josef gifte sig med eftersom hon var vackrare än sin syster. Kejsarinnorna Sisi och Eugénie som tävlade i vem som hade den smalaste midjan och fick hela Europas adelsdamer att följa efter. Snövits mamma som försöker hitta ett sätt att förhålla sig till den fysiska skönhetens förgänglighet. Marilyn Monroe som blev fotograferad naken sex veckor innan sin död, Kim Kardashian som fotograferar sig själv och bysten av drottning Nefertiti som fyller alla som tittar på henne med en känsla av ett gåtfullt, meningslöst begär.

Vi lever i en tid besatt av fysisk skönhet. Fotografier - hur vi ser ut på bild - har blivit allt viktigare och kommit att uppta allt större plats i vårt medvetande. Vi kommunicerar genom bilder, dejtar genom bilder, följer andras liv och berättar om vårt eget genom bilder. Alla går runt med en kamera i handen. Vi har alla förvandlats till voyeurer, fast det vi betraktar är oss själva. Sexighet har förvandlats en diffus form av status och kompetens. Samtidigt som kvinnlig fysisk skönhet är mer spridd och dyrkad än någonsin, genom miljarder fotografier och selfies, är skönheten hotad, eftersom den approprierats av kapitalismen och gjorts till ett konsumtionsobjekt.

Kanske skönt att inte vara ung längre...  Strömquist har gjort omfattande research.

10 kommentarer:

femfemman sa...

Absolut intressant bok. Men varifrån kommer grejen att unga tjejervskavtruta med munnen på bilder/selfies. Så fult!

Mösstanten sa...

Ja, truttrenden har aldrig fallit mig på läppen. Men jag får lust att läsa den här boken.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, de unga själva tycker nog att de är fina.

Mösstanten, boken är riktigt intressant och läsvärd.

Znogge sa...

Det låter som en väldigt intressant bok. Kameran finns med oss överallt i dag på gott och på ont.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, men alla tar inte selfies

Ama de casa sa...

"Inte utan min kamera" skulle kunna vara en bok för mig. Går inte ut utan att den är med. Inga bilder - ingen blogg, och jag gillar att blogga :-)

wiolettan sa...

Dessa kvinnor har jag läst om och boken verkar spännande och läsvärd.
Jag slutar aldrig att förvånas över dessa, som vissa kallar "ideal". Jobbigt att behöva se ut på ett speciellt och av andra bestämt sätt.
Trevlig torsdag.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, lite så för mig också, kamera har blivit min dagbok... men jag tar ju inte selfies hela tiden 😊

Wiolettan, boken är väldigt intressant, både historia och nutid om kvinnors utseende. Det kan inte alltid lätt att vara ung, eller åldras om utseende är viktigt.

Veiken sa...

Vi diskuterade faktiskt häromdagen vad som är viktigast för de unga. Det kan inte vara lätt att leva upp till alla krav om utseende, kläder och annat. Dessutom så vet många inte hur det verkliga livets och dess ansvar ser ut, tyvärr!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, det kan inte vara lätt att leva upp till alla kraven, men det är nog olika, hoppas också skolan och föräldrarna diskuterar.