Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 november 2021

Bedragaren av Maria Ahlqvist Ruokolahti

"Emma såg sig över axeln, hon kände sig iakttagen. Säkert bara ovanan att bo i ett så folktätt område. Det fanns alltid ögon som kunde se och öron som kunde höra. Hon hade valt det själv. När ingen var i närheten räknade hon sedlarna i kuvertet och stack det under byxlinningen. Hon skulle spara pengarna tills hon verkligen behövde dem. När hon kom in på journalisthögskolan skulle hon få snåla. Hon hade skickat in ansökan och väntade på svar. Drömmen om att resa jorden runt och skriva om världens länder var lite närmare. Det fanns många hav att att upptäcka." (sid 28)

Bedragaren (2021) av Maria Ahlqvist Ruokolahti är från Göteborg och boken är hennes debut. Två unga kvinnor från tå helt olika miljöer ska precis ta språnget in i vuxenlivet. De blir grannar, vägg i vägg i en betongförort utanför Göteborg, och snart goda vänner. Men en av dem har dolda motiv. 
    Emma och Rebecka är lika – förvillande lika – till utseendet. Deras bakgrunder kunde däremot inte vara mer olika. Emma är arvtagare till ett av Orusts största företag, Rebecka har sedan tonåren levt utanför samhällets gräns. Båda drömmer om att bryta sig loss från de liv som format dem: Emma vill bli självständig och börja studera, Rebeckas mantra är att »vägra bli en Svensson«.

    För att kunna förverkliga sin dröm behöver Rebecka pengar. Och det är inte ett spontant lyckligt sammanträffande som gjort henne till granne med Emma. Rebecka vet betydligt mer om Emma än vad hon avslöjar. Men hur långt är hon, bedragaren, beredd att gå? Och hur blåögt är egentligen hennes offer? En bra spännande och läskig bok om en värld man inte är så bekant med.  Modernista.

3 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för tipset. Den låter väldigt spännande och intressant.

Ama de casa sa...

Även denna bok lät spännande.
Ha en fin start på månaden!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, lite läskig läsning för en som litar på människor…

Ama, önskar det samma!