Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 juni 2016

Carina Burmans reseguide om Ellen Rydelius Rom

Jag älskar att läsa gamla resehandböcker, tydligen är jag inte ensam om det. Vi romantiska resenärer : Med Ellen Rydelius i Rom av Carina Burman berättar om den mycket beresta Ellen Rydelius (1885-1957) som ibland tog med sig dottern Ria Wägner. Rydelius har skrivit reseböcker om Italien, Tyskland, Finland, Estland, Nederländerna, Belgien, Spanien, Rivieran, Prag, Wien, Frankrike, New York, Stockholm och hon översatte rysk litteratur (Fjodor Dostojevskij, Lev Tolstoj och Anton Tjechov). Hur hann hon med allt!
Carina Burmans bok handlar om Ellen Rydelius bok Rom på 8 dagar (1927) som har kommit ut på många nya upplagor. Ett pionjärverk i sin genre - av en kvinnlig författare. Många guideböcker är ju skrivna av män (som hade marktjänst under resorna, nån som tog hand om barnen). De äldre guideböckerna är ofta väldigt personliga och roliga. Jag väljer att läsa om platser där jag varit, intressant att se hur mycket som har förändrats, känna atmosfären hur det var förr.

Carina Burman berättar om Rydelius uppväxt hur hon tog studenten och började studera i Uppsala 1903, intressant kvinnohistoria. Hon arbetar som journalist och översättare. Hon gifter sig och och får dottern Ria Wägner, maken var krigskorrespondent i Berlin under första världskriget. Ellen och Ria reste dit 1918. Det blev skilsmässa och Rydelius var ensam med dottern Ria, hennes föräldrar är döda, inga syskon. Elin Wägner var en av vännerna.

Rydelius fick stipendium från fond för kvinnliga journalisters studier utomlands och flyttade till Rom, hennes väninna följde med och hjälpte till med barnpassningen. De levde enkelt i hotell, hyresrum,  dotter Ria gick i romersk skola. Rydelius är intresserad av Roms människor och om det romerska matutbudet. Burmans bok innehåller massa intressant fakta, brevväxling och annat, noter och litteraturförteckning på 60 sidor i slutet av boken. Min egen Rom på 8 dagar är från 1938, en fröjd att läsa; väldigt personligt skriven i jag-form, kul foton på platser som inte visas för turister.

14 kommentarer:

znogge sa...

Man kan resa väldigt långt i böckernas värld!

Hanneles bokparadis sa...

Znoogge, både före och efter resan - eller bara stanna hemma.

Elämän krestomatia sa...

Gamla resehandböcker är fascinerande!

Hanneles bokparadis sa...

krestomatia, härlig blandning av historia och nutid.

Christina sa...

O, vad inspirerande...jag vet inte varför men blev sugen på att skriva en egen resehandbok. Kanske något för sommarbloggandet. Tack för inspiration.

Hanneles bokparadis sa...

Christna, absolut, vilken kul idé!

Freja sa...

Vilket spännande levnadsöde!

Hanneles bokparadis sa...

Freja, verkligen!

MissMagic sa...

Låter som mysig och intressant läsning :)

Hanneles bokparadis sa...

Miss Magic, spännande kvinnohistoria också.

Veiken sa...

Otroligt intressant att på så sätt kunna följa utvecklingen eller/och förändringen på olika platser! :)

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, verkligen kul och intressant. I Rom finns det ju en hel del som man kan känna igen idag.

Västmanländskan sa...

Burman brukar jag gilla!

Hanneles bokparadis sa...

Västmanländskan, jag gillar också Burmans böcker!