Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 november 2017

Ryssland 100 år - topplista v.45

Ryssland 100 år sedan revolutionen, fri tolkning, fakta, fiktion eller kanske är det dags att damma av de gamla klassikerna? föreslår Johanna.

Aleksandr Solzjenitsyn och jag har varit på samma ö, fast jag kom dit femtio år senare. Jag besökte Solovetskij klostret vid Vita havet, som händelserna handlar om i En dag i Ivan Denisovitjs liv. Nu är det munkkloster igen, på den tiden ett sovjetiskt arbetsläger under Gulag-tiden.

Besatta : äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem (The Possessed Adventures with Russian Books) av Elif Batuman, som är en amerikansk författare och forskare av ryska klassiker. Hon har skrivit berättelser om ryska böcker, litteratur, läsning.
Natt klockan tolv på dagen (Darkness at Noon) av Arthur Koestler handlar Moskvarättegångarna under 1936-1938, huvudpersonen Nikolaj Rubasjov sitter fängslad och väntar på sin dom. Idag hjälte, imorgon död. Historien förändras, även för den innersta kretsen. Professor Yvonne Hirdman är dotter till en kommunist som flydde Moskva strax innan Stalins utrensning började. Arthur Koestler var en brittisk författare med ungersk-judiska rötter.
Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir berättar om om ett gift medelålders par som besöker  Moskva på 1960-talet. Det finns självbiografiska drag i boken för Simone de Beauvoir (1908-1986) besökte Sovjetunionen tillsammans med Jean-Paul Sartre denna tid. Simone är rak med sin beskrivning av åldrandet, hur ett långt förhållande tillsammans kan vara. De omvärderar sina politiska åsikter.
 Det finns många intressanta böcker som kan läsas om och om igen, men i 16-års ålder läste jag Brott och straff (1866) av Fjodor Dostojevskij (1821-1881), översatt till gammelfinska. Boken är tryckt 1917, Finland blev självständigt samma år. Jag blev väldigt tagen av boken, läste intensivt.

17 kommentarer:

znogge sa...

Ett intressant land med en intressant men inte helt lätt historia...

Joelinda sa...

Jag har nog inte läst så många av de ryska klassikerna som jag önskar, men då har jag ofta sett dem filmatiserade eller hört dem återberättade istället. Ryssland är fascinerande!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, mycket som hänt i det landet.

Joelinda, en bra film är inte dumt det heller!

KajsaLisa sa...

Själv har jag Gogols stående i bokhyllan som aldrig blir läst.

Mrs Calloway sa...

jag hade en lång och mycket intensiv rysk period för många år sedan när jag till och med läste in gymnasiekompetens i ryska

Frida G Svensson sa...

Solzjenitsyn är en av mina favvisar!

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, testa att gömma boken ett tag.

Mrs Calloway, häftigt, språk har inte varit min grej.

Frida, Solzjenitsyn skrev om viktiga saker.

Mrs Calloway sa...

mitt inlägg försvann. men jag skrev ett nytt. språk är verkligen min grej. så intressant

Hanneles bokparadis sa...

(Mrs Calloway, matematik var lättare för mig :)

Vargnatt sa...

The Possessed verkar intressant :)

Monika sa...

Brott och straff fick inte vara med på min lista i dag, men jag trodde nog att den skulle dyka upp lite här och där :)

Lena sa...

Intressanta tips. Två finns med även i min lista.

Hanneles bokparadis sa...

Vargnatt, jag gillar läsa böcker om böcker :)

Monika, kul att variera sin lista men Dostojevskij har varit viktig för mig.

Lena, det finns mycket intressant att upptäcka i Ryssland.

Lottens bokblogg sa...

Brott och straff fick vara med hos mig. Fascinerande hur mycket jag gillade den trots antalet sidor...

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, väldigt fängslande bok.

Bokdamen sa...

Brott och straff kom ned hos mig också :)

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, visst är den bra!