Boken som möbel, hemmet som berättelse
"Jag frågade en gång om han läst dem. Är du galen, sa han. Inte läser man sina möbler."
Märkesförpackningen introducerades under 1870-talet och dess uppgift var, bortsett från att fungera som emballage, att införa distinktion mellan olika tillverkares produkter samt att genom formgivningen skapa symbolvärde kring produkten. Det borgerliga hemmet skulle kanske också kunna betraktas som slags förpackning. Det skyddade sitt innehåll, den enskilde individen, avskiljde denne från omgivningen och möjliggjorde därigenom ett privatliv. (sid 236)Om betydelsen av böckers utseende (1,1 kg) av Kristina Lundblad, som undervisar i bokhistoria vid Lunds universitet, är en avhandling som analysera bokens utseende ur flera olika perspektiv. Det svenska förlagsbandets framväxt och etablering under perioden 1840–1914 med särskild hänsyn till dekorerade klotband. En studie av bokbandens formgivning, teknik och relation till frågor om modernitet och materiell kultur. En vackert illustrerad bok, den första avhandlingen i ämnet. Jag som äger och gillar gamla böcker tyckte detta är intressant.
9 kommentarer:
Det verkar intressant. Kanske inte en avhandling som jag läser, men intressant. Skulle gärna ta del av något mer lättsmält påsamma tema.
Mösstanten, lånade boken på biblioteket, relativt lättläst... en behöver inte läst allt, bara det intressanta.
Jag tycker böckers omslag är klart intressanta och kan vara mer eller mindre lockande. Dock ska man inte låta sig luras av det yttre...
Znogge, ibland hittar en omslag som inte har mycket med innehållet att göra...
Marie, visst är det intressant ämne!
Låter som en intressant avhandling
Boklysten, speciellt för oss som gillar böcker.
Finns det ingen avhandling för hur man reparerar gamla böcker, mina håller på att ramla isär... så sköra.
Åsa, jag har bloggat om hur man laga gamla böcker:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/03/far-man-tejpa-gamla-bocker.html
Skicka en kommentar