Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 januari 2020

Över alla gränser

""Är ni en man ni?". Denna impertimenta fråga ställer fröken Maria till sin fästman Axel Borg, romanens till synens orubbliga centralpunkt. Ja, hur står det egentligen till med Borgs manlighet? I havsbandet kan läsas på många olika sätt och det har också skett. Inte minst är den ett tidsdokument där Strindberg likt ett läskpapper fångar upp tankegångar och "trender" i sin samtid." (sid 144)
Över alla gränser : manlighet och kristen (o)tro hos Almqvist, Strindberg och Lagerlöf av Inger Littberger Caisou-Rousseau, ett fynd för 10 kr på loppis igår (i stället för 320 kr) i fall man gillar att läsa om vad den obestämda figuren Tintomara i Almqvists Drottningens juvelsmycke (1834), den feminine mansdyrkaren Axel Borg i August Strindbergs I havsbandet (1890) och den kvinnobundne prästmannen Karl-Artur Ekenstedt i Selma Lagerlöfs Löwensköldsromaner (1925) har gemensamt?

Och vad har de att göra i en bok om manlighet och kristen tro? Det som framför allt förenar dem är deras komplexitet och paradoxala överskridande av alla gränser. Tintomara är genus- och religionsöverskridaren par excellence. Figuren uppträder än som kvinna, än som man och är trots sin ovetskap om kristendomen den som står den kristna tron närmast. Den effeminerade Borg med sina övermänniskopretentioner är ateisten som inte klarar sig utan en Fader Vår, medan prästen Ekenstedt, som borde vara själva personifikationen av en kristen man, har uppenbara blottor i såväl sin manlighet som sin kristna tro. Därför blir mötet med dem ett spännande och oförutsägbart äventyr. Nästan 400 sidor och 1,2 kg litteraturvetenskap. Alltid lär man sig något, får mer förståelse för dessa klassiker. Riktigt intressant och rolig läsning.

"Svindlande höjder utkom visserligen ett drygt decennium efter Drottningens Juvelsmycke, men det finns förbindelselänkar av annat slag än rent genetiska mellan Almqvists svindlande höjder och Brontës, även om steget kan förefalla långt från Tintomara, som bland annat beskrivs som en naturlig gratie och en graciös älva, till Brontës råbarkade Heathcliff (och Catherine). Hos Brontë möter en sublim natur i dess vilda "maskulina" infattning och paret på heden är i symbios med denna natur. De är "androgyna" gränsvarelser, som förenar det mänskliga och det djuriska, det manliga och det kvinnliga, det himmelska (i kärleksextasen) och det underjordiska, det barnsliga och det profetiskt visa." (sid 84)
37. Läs en bok med en karaktär med samma yrke som du - eller ditt drömyrke.

2 kommentarer:

Mösstanten sa...

Där har du hittat en intressant bok! Tack för tipset. Jag får lust att läsa om i havsbandet, jag tror att vi har den i hyllan. Och Drottningens juvelsmycke också. Det är så länge sedan jag läste den.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en riktigt intressant bok. Strindberg är intressant att läsa fortfarande, tidlöst, men han var väldigt produktiv, ojämnt. Almqvist, Strindberg och Lagerlöf är alla läsvärda fortfarande.