Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 juni 2022

göteborgskt - med Johannes Anyuru

Nio författares samtid. Hundra år i Göteborg (2018)
Här tar nio Göteborgsförfattare under de senaste hundra åren till orda, men först får deras respektive författarskap en presentation av en kunnig introduktör. Urvalet är subjektivt, men intressant och välmotiverat. Till och med själva begreppet Göteborgsförfattare är diskutabelt, men gemensamt för de nio är att de på något sätt har en anknytning till staden. Ett annat urval hade kanske kunnat göras lika intresseväckande. Dock finns här inga deckar- eller barnboksförfattare. Många av dem är mycket lästa och populära, andra i begynnelsen, någon rentav bortglömd. Texterna av resp. författare ger förhoppningsvis en tillräcklig bredd för hela författarskapet. Alla författarna berättar om sin tid, om samtiden.

Följande författare ingår: Bengt Anderberg (1920 2008), Evert Taube (1890 1976), Marie Hermanson (f. 1956), Jeanna Oterdahl (1879 1965), Olivia Bergdahl (f. 1989), Gidein Martins (1882 1938), Claes Hylinger (f. 1943), Ove Allansson (1932 2016), Johannes Anyuru (f. 1979).

Deras presentatörer är: Uno Rodin, David Anthin, Johan Wermäster, Annika Skott, Martin Bengtsson, Gudrun Nyberg, Arne Florin, Lennart Johnsson och Johanna Wiman. Gudrun Nyberg är läkare, litteraturvetare och författare. På Carlssons har hon tidigare utgivit Doktor Carlanders Göteborg Folkliv, sjukdom och död 1793 1814 (2007), Doktor Carlander i praktiken. Läkekonst 1793 1814 (2009), Grosshandlare Peter Militz: En bortglömd gustavian stiger fram ur arkiven (2010), Clas Alströmer Vetenskapsman Mecenat Patient (2011), Naturvetare i motvind Bengt Euphrasén: Om slavar, vulkaner och regnskog (2013), Systrar till lärda män (2015) och Medicinen, människorna, vården (2017).

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Säkert en intressant bok. Jag känner inte till alla de där författarna, men en del av dem.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, inte jag heller, men kul att Johannes Anyuru får vara med! 🙂

Ylva sa...

Vad trevligt! Jag gillar Anderberg, Taube, Hermanson och Bergdahl. Vi skulle ha haft hit Anyuru till skolan en gång men han kunde inte komma tyvärr och jag har inte läst honom.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, intressant bok, jag gillar Anyurus böcker, bra samtidsskildrare.

Anki sa...

Jag minns en exempelsats i grammatik: "Den omtyckta Ever Taube var välkänd". :D Visste inte att han är författare.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, Evert Taube är nog kanske mest känd för sina sånger, men han har skrivit många böcker 📚

Lena i Wales sa...

Alltid roligt med Göteborgshistoria.

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, många bra författare i Göteborg.