Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 oktober 2024

Victoria Benedictsson hemma och i världen


Victoria Benedictsson hemma och i världen (2024) av Maria Hansson, Eva Öhrström, Yvonne Leffler.
En ny tunn bok om nyare forskning, med många sidor Noter. Boken presenterar tre olika aspekter av den mytomspunna 1800-talsförfattaren Victoria Benedictsson.
Maria Hansson utgår från det internationella genombrottet i 1880-talets skandinaviska litteratur där författare som Ibsen och Strindberg belyste äktenskapliga problem i dramatik och romaner, medan Benedictsson i stället använde folktron i myter och sagor för att hävda sig som kvinnlig författare.
Eva Öhrström tar upp salongskulturens historia för att visa vad som hände när Benedictsson lämnade lilla Hörby för att besöka Stockholms kulturkretsar.

Litteraturprofessor Yvonne Leffler visar i en tredje litteratursociologisk studie på det stora internationella intresset för Victoria Benedictsson. Hon var översatt till flera språk, precis som Fredrika Bremer och Emilie Flygare-Carlén. Benedictsson representerade det moderna genombrottets kvinnliga författare i svensk litteratur både hemma och internationellt.


Rahaa (Pengar 1885) Victoria Benedictsson (alias Ernst Ahlgren) hittade jag i min mors bokhylla på finska, översättning Salme Setälä 1916. Slutet skiljer sig lite. Yvonne Leffler skriver att det finns få litteraturvetenskapliga arbeten på finska.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressant. De var ju kända författare, de här kvinnorna och Emilie Flygare Carlén var ju mycket framgångsrik. Men det var nog inte alltid så lätt i den manliga kulturvärlden.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, väldigt manlig värld.

Znogge sa...

Det var inte alltid lätt att vara kvinna i en tämligen mansdominerad värld.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, kvinnor hade väldigt få val, förändringarna har varit stora tills idag.