Tapeshavet (2025) av Gunnar D. Hansson
Tapeshavet är en beteckning på en postglacial strandlinjeförhöjning vid Skagerack och Kattegatt under stenåldern. Detta hav som bredde ut sig under en period av värmeökning har givit namnet åt Gunnar D Hanssons nya bok. Genom exkursioner på ett näs med en mycket lång historia rör sig boken mellan geologi, arkeologi, isavsmältning, snäckskalsbankar och klimatförändring - Yoldatiden, Ancylustiden, Littorinatiden, Tapestiden. Dikter blandas med dagboksanteckningar, arkeologiska notiser, botaniska utflykter, gårdshistorier och släkthistorier. Tapeshavet är en genreöverskridande poesibok där text och bild utforskar förhållandet mellan plats, natur, dikt och poetik. Promenad i sällskap med poeten Anne Carson, reseskildring, klimatdikt, foton, essäer mm. bernur har läst: HÄR.
I riktigt bra poesi är vad som helst möjligt även om det råkar vara prosa.
6 kommentarer:
Lärorikt. Intressant! Men orkar jag? Det är iaf ingen sträckläsningsbok... God sommardag!
Trevlig header - faktum är att ni är rätt lika era "gamla" jag! Ni håller er, helt enkelt, grattis!
Måste bara fråga hur det kommer sig att du låter Bernur - som jag inte har en aning om vem det är - läsa böcker åt dig, s a s?
Klimakteriehäxan, ifall man vill fördjupa sig och få annan synvinkel så är det intressant och lärorikt läsa Bernurs blogg
Anna-Lena, Gunnar D. Hansson är intresserat författare, jag vill läsa mer av honom, men den här boken är ganska speciell.
Vilken fin header! Jag tycker också att ni är väldigt lika era yngre jag!
Znogge. tack, helt ok bli äldre 🙂
Skicka en kommentar