Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 juli 2010

1800-tals göteborgare

Sophie Elkans bok om John Hall har man nytryckt. Kul att läsa om en göteborgare, vars far byggde Gunneboslottet. Jag hamnade i 1800-tals värld, och gör jämförelser med John Hall och Fredrika Bremer. Spännande, hur olika flickor och pojkar uppfostrades, vilka val de hade. Eller inte hade. De äldre böckerna har ålderdomligare språk än pocketupplagan.Historiallista tositarinaa, sellainen kivaa joskus. Vanha kirja painettu uudestaan, mutta minä löytänyt pari vanhempaakin painosta.

4 kommentarer:

Tuure kirjoittaa sa...

Muuten, jos kiinnostaisi: yksi kirja joka kertoo naisten asemassa yhteiskunnassa, Gerda von Mickwitzin 'Ett Kärleken', ehkä löytyisikin sieltä Ruotsista.

Tuure kirjoittaa sa...

PS: kirjoitettu joskus 1800 ja 1900-lukujen vaihteessa. Suomessa tosin, mutta ruotsiksi.

Tuure kirjoittaa sa...

Eiku hups, kirjan nimi oli 'kärleken' ja toinen kirjoittajan kirja taasen 'ett giftermål'.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Tuure, kiitos mielenkiintoisesta vihjeestä, täytyy heti ruveta hakemaan.