Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

04 januari 2011

Elizabeth Gaskell

Elizabeth Gaskell är aktuell i tv med sin bok Granford. Jag hittade Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse i bokhyllan, en rejäl tegelsten på 700 sidor, ska nog läsa den, för jag blir så nyfiken på Elizabeth Gaskell, som i sin bok Ruth (1853) angrep dubbelmoralen med 'dåliga' kvinnor och ville ge oäkta barn rättigheter, men blev bara hånad.

8 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

Läs Hustrur och döttrar! Jag var väldigt förtjust i den. Mrs Gaskell är mästare på att avläsa de samhälleliga strukturerna, klasskillnaderna, könsskillnaderna och maskspelet. Och hon gör det med humor.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Kul att höra att du tyckte det, ska försöka hitta fler böcker av henne. Det har varit flera fina klassiker på tv nu, även Jane Austens, 1800-tal är spännande.

Anna Amnell sa...

Myös netissä, esim Cranford.Gutenbergissä.

Hundöra sa...

Jag tyckte också väldigt mycket om Hustrur och döttrar. Rekommenderas varmt!

Vixxtoria sa...

Den här ska jag också läsa. Så småningom. Den står nämligen på engelska hos mig och är nog ännu tjockare än 700 sidor då. Man får liksom andas in djupt och ta sats innan man börjar...

♥ Hannele sa...

Anna Amnell, kiitos vihjeestä.

Hundöra, då har jag något att se framemot.

Vixxtoria, jag tar den enklaste vägen :)

Daniel sa...

Vilken kämpe! All ära till henne!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Daniel, verkligen, inte lätt att vara kvinna och kämpe för rättvisa på den tiden.