Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

20 augusti 2013

Helioskatastrofen

Helioskatastrofen av Linda Boström Knausgård är en sån där bok som var lite trögstartad för mig. Jag läste några sidor i tron att jag behövde ha koll på gamla Athena-myter. Jag tog upp boken igen och hoppade över ett antal sidor och då var det direkt roligare att läsa om en tungotalande flicka som söker mer kunskap om sin far, högt uppe i norra Sverige. "Jag var utklädd till mig själv, men själv var jag någon helt annanstans", skriver författaren. Boken förmedlar stark närvaro, dofter, ljus. Tankar man inte styr själv, men kan tydligen beskriva. Jag börjar tänka på Glaskupan av Sylvia Plath, som jag läste för länge sedan. Längtan att dö, längtan att vara själv är stark. "Vad skulle jag göra med all tid? Alla timmar som obönhörligt följde på varandra?" skriver Linda.
Ur intervju i DN: Bokens omslag har en bild på en flicka med en märklig, dubbel blick. Den blicken känner Linda att hon lever med och har försökt att gestalta. Boken handlar om att leva med en bipolär sjukdom. Hennes egen sjukdom. – När jag skriver känner jag mig som en annan, klokare del av mig själv. Det är jag, men samtidigt en annan. För mig är skrivandet en magisk situation.

10 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag funderar också på denna, Hannele. för rättvisans skulle. jag läser ju om makens kamp...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, då är nog denna bok "oblikatorisk"...

znogge sa...

Den låter väldigt läsvärd tycker jag. Får göra en minnesanteckning även om denna. Trevligt att du kommer med så många bra tips!

♥ Hannele sa...

Znogge, roligt att du nappar!

znogge sa...

Den är beställd nu :-) Så får vi se vad jag tycker...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ska bli spännande att höra!

Metronyx sa...

Låter väldigt intressant. Jag blir lite glad att du nu också "påminde" mig om en bok jag tänkt läsa länge, "Glaskupan". Jag har aldrig läst något av Plath, däremot hennes man, Ted Hughes, har jag läst. Men jag tänker på henne, trettio år och så förtvivlad :(
Precis som Mrs Calloway har jag anhöriga med viss bipolär problematik, mycket tungt ofta men också många djupa, fina tankar hos många med denna sorgegrubblande, omväxlande sprudlande läggning. Bra tips Hannele!

♥ Hannele sa...

Metronyx, jag har aldrig läst något av Sylvia Plath man... Linda Boström Knausgårds bok ger en förståelse som är viktig.

Inga M sa...

Glaskupan har jag läst och inte bara en gång utan flera. Men sen blev det inget mer av Plath. Försökte mig på fler böcker men gillade dem inte. Märkligt! Den här boken verkar fascinerande, liksom den bipolära sjukdomen. Den är ju så gåtfull i sina svängningar, som om en människa är minst två olika, sprudlande och hektiskt glad samt absolut apatiskt depressiv. F.ö. så är det svårt att kommenterar i flera inlägg på en gång i din blogg för mig. Jag måste gå ur mellan varven och in igen.

Hannele sa...

Inga M, en riktig klassiker.tack för dina kommentarer!