Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

03 september 2014

Svarta vatten av Attica Locke

Svarta vatten av Attica Locke berättar inte bara om ett mystiskt mordfall i 80-talets Texas utan även om de svartas nytidshistoria i USA. Advokaten Jay Porter i Houston har själv fått erfara att de svarta inte bedöms likvärdigt som vita i rättsväsendet, och makteliten har sina metoder. Hamnarbetarnas strejk för bättre löner hotar olje- och besintillförseln, hela ekonomin i samhället gungar, medborgare börjar hamstra bensin. Lön efter hudfärg? Ska den vita mannen avstå från sin plats som förman till den svarte mannen? Alltid farligt när pengar är inblandade.

Jay Porters fru är höggravid och han har svårt att klara räkningar. Alla vill ha hans hjälp men det inbringar inga pengar. Vem förföljer honom och vart har hans vapen utan licens försvunnit? Vem är den vita kvinnan som Jay Porter räddade från att drunkna?  Varför går hon inte till polisen?
Attica Locke har gjort grundlig research, det svartas kamp och medborgarrättsrörelse finns i bakgrunden hela tiden, det ena leder till det andra, olika viljor och mål. Stokley Carmichael som lämnar SNCC för Pantrarna. "Nu var svart nationalism lösenordet, mindre fokus på  integration än på självständighet och helhjärtat stöd för till svart självkänsla och kultur, entreprenörskap och ökad politisk medvetenhet, vilket innebar att allt annat och alla andra fick stå tillbaka."

Svarta vatten är spännande på många olika sätt, klart intressant och läsvärd bok, med inslag av nutidshistoria i USA. Kriminalromanen har fått flera priser, bland annat Orange-priset. Bokens Jay Porter var bara barnet när Martin Luther King (inte Stephen King) organiserade den första bussbojkotten i Montgomery, Alabama. "De ville ha verkligt politiskt inflytande, inte smulor från möglig brödbit." Den mördade Malcolm X nämns också, Manning Marables nya biografi om honom har nyligen kommit ut. Hoppas Leopard Förlag översätter flera böcker av Attica Locke.

3 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

den här har jag väntat länge på. står i kö på biblioteket

Freja sa...

Jag gillar spänning/deckare som har med nutida samhällsbeskrivningar i sig, det blir en bra extra dimension, så den där ska jag spana in, tack för tips!

Hannele sa...

Mrs Calloway, jag tror du kommer att gilla denna,

Freja, mycket spänning i denna! På ett trovärdigt sätt.