Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 maj 2021

internationella mensdagen

Tänk att ha haft mens över 40 år, dock inget jag har haft ont av. Ändå försökte vi flickor skolka från den tråkiga gympan. Läraren skrev upp så det gick inte att fuska (rörelse och gympa minskar menssmärtor, det vet vi idag). Menskopp testade jag redan på 1960-talet, nu har den kommit tillbaka. Menskopp skulle kunna vara bra miljöalternativ. I fattiga länder saknar kvinnor tillgång till toaletter, rent vatten och mensskydd. I många länder är mens verkligen tabu dessutom.

6 kommentarer:

znogge sa...

Märkligt att en av grundpelarna för livet ska vara så tabubelagd...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, eller hur... även i Sverige har nyförlösta och menstruerande kvinnor inte varit ovälkomna till kyrkan, för inte så länge sedan - om man frågar de gamla.

Mrs Calloway sa...

Kunskapens frukt lär vara jättebra

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, bra att det finns bra böcker i ämnet.

Mösstanten sa...

Att kvinnor fortfarande anses orena när de har mens på vissa håll i världen är bara förskräckligt. Och som kvinnor har fått smyga med det förr när de var tvungna att tvätta sina mensskydd. Än idag är antagligen mensvätska blå i reklamen. Det var länge sedan jag såg någon.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, förändringar sker långsamt ute i världen, trots att hälften av människor är kvinnor.