Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 april 2016

John Keats kl 14:15 i svt1

Ett namn skrivet i vatten : romantiken i John Keats poesi av Carl Lindgren kom ut för ett par år sedan. Carl Lindgren är läkare precis som Keats. "Det finns en naturlig frändskap mellan medicin och litteratur. Båda disciplinerna förutsätter en förmåga att kunna gå utanför sig själv och att kunna tolka, förstå och formulera känslostämningar vare sig de härrör från kroppsliga, själsliga eller kontextuella fenomen", skriver Lindgren.
Bright star, fim om 1800-talspoeten John Keats (1795-1821) som är den engelska romantikens mest lästa och mest älskade diktare, han dog i tuberkulos i Rom endast 26 år gammal. Filmen berättar om hans sista tre år i livet och förhållandet med miss Fanny Brawne. Keats hade få ägodelar, inte mer än 150 böcker.

9 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Bright Star hostade jag mig igenom en iskall februaridag med snöstorm. inte var den särskilt bra heller.
Carl Lindgrens bok verkar jätteintressant! tack för tips!

Hannele sa...

Mrs Calloway, boken är intressant!

Hannele sa...

P.S.
filmen har fått fyra stjärnor...

Znogge sa...

Han dog på tok för ung... Vad kunde inte ha blivit?

Anonym sa...

Den som äger många böcker tycker jag är rik. Synd att han dog så ung. Kram bosse

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ändå lyckades John Keats med mycket.

Bosse, håller med dej!
kram ♥

Mrs Calloway sa...

Bright Star var något bättre utan hosta. jag tror att någon annan skulle haft rollen som Keats. enligt min mening, alltså. men det var inte fel att se om filmen. tack för tipset, Hannele!

Freja sa...

Så många intressanta och sorgliga levnadsöden det finns!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag gillade Ben Whishaw, han passade bra i rollen som John Keats.

Freja, ett kort liv men kanske John Keats hade även bra stunder.