Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

21 augusti 2016

En syster i mitt hus av Linda Olsson - smakbit

En syster i mitt hus av Linda Olsson är en roman om två systrar som levt åtskilda. Marie lever i Spanien och syster Emma kommer dit, deras mor har dött, även en syster har dött. Det gamla kommer till ytan.
En berättelse om två syskon strax under femtioårsåldern, den ena sex år yngre, de har nästan ingen kontakt med varandra. Lite märkligt i min värld, där jag ser syskon som en stor tillgång, hela livet. Maria har hyrt ett stort hus i Spanien, plötsligt bestämmer sig Emma för att hälsa på. Två år efter mammas begravning.
"Mamma brukade alltid säga att man inte ska tillåta sig att vara lycklig. I alla fall inte erkänna det, vare sig för sig själv eller för andra. Absolut inte visa det. Det är att utmana de högre makterna, och leder oundgängligen till katastrof. Om det stämmer borde mamma sannerligen ha gått säker. Jag kan inte minnas att jag någonsin sett henne lycklig. Och för egen del har jag [Maria] nog trots allt också varit försiktig." (sid 18)

Själv har jag aldrig varit i Spanien, har försökt äta tapas i Göteborg tre gånger i andras sällskap, ingen höjdare. Är croissanter spanskt...? Klarar femtioåringar vandra 8 kilometer på en och en halv timme... rejäl fart. Speciellt om man knappt ätit ens en croissant till frukost.

"Vi plockade från de små tallrikarna framför oss, ingen av oss med särskilt stor entusiasm. .... Jag stoppade en bit mat i munnen och tog tid på mig att tugga och svälja." (sid 28) Inte riktigt samma njutning som Leopold Bloom i Ulysses av James Joyce.

Maria ger tråkigt intryck, hon tycker varken om vuxna, barn eller sina föräldrar. Hon sitter ibland med en bok - men vi läsare får inte veta vilken. "Men det är så det är med mig. Jag kan inte dela. Jag avstår hellre än nöjer mig med smulor." (sid 45) Jag tycker det skulle vara läskigt att vara i sällskap med någon sådan. Så ointresserad av andra, till och med av sin egen syster - ändå kräva allt eller inget. Maria ströjobbar som lärare, äger ett galleri och skriver på en avhandling i språkhistoria - där blir jag nyfiken på detaljer. För sin syster vill hon egentligen inte berätta något.

De hade olika fäder men samma mor. En mor som aldrig satt vid  matbordet. De var ofta hungriga som barn, gladde sig inte åt maten heller. Maria kan inte laga mat, äter helst ute. Hon vet inte vad hon tycker om. De minns sin barndom, att de aldrig gjorde något tillsammans med föräldrarna, kände sig mest oönskade.

 "Så, i hela mitt liv har jag nog hållit tillbaka. Varit försiktig med att visa verklig lycka. Verklig kärlek. Ja, känslor överhuvudtaget. Men i det där ögonblicket när jag bjöd hit dig vägrade jag att lyssna till mammas varning. Jag. Ville verkligen visa hur lycklig jag var" (sid 101) berättar Maria för Emma. "Det är så fruktansvärt sorgligt att varken du eller jag verkar känna att vi förtjänade den kärlek som vi fick." (sid 106)

"Har du aldrig insett att du haft fel? Hört någon beskriva hur den upplevt en situation, och fått klart för dig att du missuppfattat allting? Hur kan du alltid vara så säker på allt? Fast du är så ointresserad av andra människor?" (sid 115) frågar Emma Maria.

Någon har vikt hundöron i biblioteksboken... Läsvärd, ingen favorit, väcker tankar; tar det femtio år att bli kvitt sitt förflutna? Kulturkollo diskuterar på måndag.
Paella - spansk pytt i panna - kan vara gott.
Flera smakbitar: HÄR.

37 kommentarer:

Evelina Nilsson sa...

En bok jag blivit nyfiken på. Tack för smakebiten!

Monika sa...

Den där Maria låter inte som en speciellt trevlig person, hoppas hon får hjälp...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Evelina, intressant bok.

Monika, det händer en hel del i boken.

Marie Eggimann sa...

Den låter lite knepig men kanske läsvärd

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie, boken är delvis lite knepig...

C.R.M. Nilsson sa...

Den här vill jag nog läsa någon gång. Tack för smakbiten!

♥ Hanneles bokparadis sa...

C.R.M. Nilsson, jo, en intressant bok.

Ugglanoboken sa...

Har bara läst Olssons första bok och den var jag faktiskt inte så himla förtjust i. Men borde såklart testa nåt annat hon skrivit.

Hannele på Hisingen sa...

Ugglan, förtjust är inte jag heller men intressant läsning.

Lena sa...

Det där låter intressant. Tack för smakbiten.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Lena, en märklig bok om syskonrelation.

znogge sa...

Tack för tipset! Själv tycker jag att en syster är guld värd!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det tycker jag med! Syskon är det bästa föräldrar kan ge sina barn ❤️

Mrs Calloway sa...

inte särskilt förtjust. inte i den förra heller, den med koltrasten

anettesbokboble sa...

Flotte smakebiter. Men fra en virkelighet som er svært forskjellig fra min egen. Det er 7 år mellom meg og min søster, men vi har heldigvis et fantastisk godt forhold. Ha en super søndag :)

Eva Trillian sa...

Blir man någonsin av med sitt förflutna?
En bok jag är nyfiken på då jag har gillat hennes andra böcker!
Tack för smakbiten!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, ungefär som jag då...

Anette, jag fick min lillasyster när jag var 12 år... flyttade hemifrån innan hon började skolan, men vi väntade barn samtidigt! ♥

Eva Trillian, sina trauman ska man försöka bli av med...

Bokdamen sa...

Har precis läst denna, intressant bok. Tack för smakbiten!

Robert W sa...

Om de vore trevliga och lyckliga hade det nog inte blivit någon bok.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, intressant men inte min favorit.

Robert W, tyvärr är det ofta så.

CissiG sa...

Har lyssnat på denna och gillade den massor!
Kram Cissi

Benita sa...

Tack för smakbiten!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Cissi, det kan jag förstå, fast inte min favorit.

Benita, var så god!

Boklysten sa...

Den vill jag definitivt läsa. Tack för smakbiten!

Åsa C sa...

Ha, ha, bra skrivet... av dig alltså! :D Läst den, men sannerligen inte en bok i min smak det där.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, var så god!

Åsa C, då är vi två om den åsikten :)

SigridfraEnget sa...

Tack för smakbiten. Blev lite nyfiken...

Lotten sa...

Tack för smakbiten. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken, precis som de flesta av Linda Olsson. Man behöver ju inte gilla personerna i boken för att gilla boken.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Sigrid, var så god.

Lotten, stämmer men jag var inte så förtjust i boken.

Helena sa...

Låter inte som min typ av bok, men tack för en ingående smakbit :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, inte riktigt min typ heller...

Klimakteriehäxan sa...

Har bara läst Olssons första. Inte känt att jag "måste" läsa fler ...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, en annorlunda relationsroman, inte riktigt i min smak.

KajsaLisa sa...

Jag är inte heller så hemma på Spanien, men Paella gillar jag.

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, gott, inte ätit så ofta.

Annette sa...

Jag tolkar Maria som en tydlig narcissist, som bara utgår från sig själv och sina egna känslor, som inte kan dela med sig, varken av saker eller känslor. Usch, jag gillade henne inte alls. Jag skall vara med på bokcirkeldiskussionen, det blir intressant att läsa vad alla tycker.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anette, jag ska också delta, orealistiskt att släpa på sina barndomstrauman femtio år och sedan bli en helt annan person så snabbt.