Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 maj 2017

vinnare och förlorare - olikhet


"I helgen är det dags för final i årets Eurovision och där kommer det att koras en vinnare och en rad förlorare. Vinnare och förlorare blir därför motsatsparet i veckans olikhetsutmaning", föreslår Enligt O. Jag väljer en självklar vinnare och en författare som har haft det tufft.


Ola Holmgren, professor i litteraturvetenskap, var inte förvånad att Dylan fick Nobelpriset för han har skrivit boken Stickspår : åtta skäl varför Bob Dylan borde tilldelas Nobelpriset i litteratur. Boken innehåller åtta subjektiva val och analyser av Dylans stora och varierande produktion: Red River Shore, Born In Time, Series Of Dreams, Missisippi, Abandoned Love, Angelina, Carribean Wind, Blind Willie McTell. Holmgren är inte den enda som jämför Dylan med Shakespeare, även Christopher Ricks professor of Poetry at Boston University.
Sigge Stark har till slut fått en plats i litteraturhistorien tack vare Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap, som skrivit Sigge Stark : Sveriges mest produktiva, utskällda och lästa författare. Stark har skrivit 120 romaner, men aldrig blivit rik, fast hennes böcker översattes till danska, norska, finska. Sigge Stark sålde rättigheter till böcker - utan hänsyn till antalet sålda. Bibliotekarie tyckt att hennes böcker visade dålig smak. Och förläggare ville bara ha kärlek, ändrade i titlar.

8 kommentarer:

Robert W sa...

Ja, Sigge Stark blev sannerligen ingen vinnare, trots hennes produktivitet. Men Bonniers tjänade pengar.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, fult att utnyttja författare på det viset

Mrs Calloway sa...

och Sigge Stark hade ingen stöttande man och inga vettiga rådgivare. stackars Shakespeare!

FrökenChristina sa...

Ja, jag vet då inte om jag håller med den gode professorn gällande Dylan.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, stackars Sigge! Shakespeare tål en hel del

Fröken Ckristina, jag har gillat Dylans musik och lyrik några decennier ❤️

Ugglanoboken sa...

Bra val! Så olika det kan bli...

Hanneles bokparadis sa...

Helena, eller hur... bra att Sigge Stark nu fått en plats i litteraturhistorien.

enligt O sa...

Jag har faktiskt aldrig läst något av Sigge Stark och Dylan har jag också dålig koll på. Jag var inte jättenöjd med Svenska Akademiens val förra året.